Korkea-aho ja Simola säilyvät

Säästölistat. Kasvatus- ja opetustoimen uusissa säästövaihtoehdoissa vuosille 2014-2016 paketoidaan edelleen pikkukouluja. Lukiot vähenevät Lappeenrannassa kahteen kaikissa säästömalleissa.

HEIKKI SOPANEN

Korkea-ahon ja Simolan alakoulut kaupungin länsilaidalta ovat Lappeenrannan kasvatus- ja opetustoimen tuoreimpien säästölistojen ulkopuolella.

-Kaikissa näissä vaihtoehtolaskelmissamme Korkea-ahon ja Simolan koulut säilyisivät, kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg kertoo.

Suuri joukko muita pikkukouluja Lauritsalasta ja Joutsenosta säästövaihtoehtojen joukosta sitten löytyykin.

Opetustoimi esitteli päivitetyt säästövaihtoehtonsa maanantaina muiden toimialojen tavoin kaupunginvaltuustolle. Uudet listat pohjautuvat kaupunginhallituksen viikon takaisiin linjauksiin toimialojen säästövaatimuksista vuosille 2014-2016. Hallitus pienensi kasvatus- ja opetustoimen säästövaatimusta 1,5 miljoonalla eurolla verrattuna kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan esitykseen.

Valtuusto vahvistaa toimialojen säästövaateet ensi maanantaina. Koulujen kohtaloon valtuusto ei kajoa vaan sen tekee kasvatus- ja opetuslautakunta marraskuussa.

Kasvatus- ja opetustoimi esitteli kolme vaihtoehtoa noin 1,3 miljoonan euron säästövelvoitteeseen pääsemiseksi. Kaikissa vaihtoehdoissa lukiot on yhdistetty kahdeksi lukioksi ja kaupungin suora avustus Itä-Suomen koululle on poistettu. Lisäksi musiikkiluokkalaisten matkakustannukset on siirretty vanhempien maksettaviksi, mikäli musiikkiluokat säilytetään.

-Olemme listanneet vaihtoehtoja, joilla säästöt saadaan tehtyä leikkaamatta opetusta. Säästöt saadaan kasaan jopa niin, että kaikkia aiemmin listattuja yksikköjä ei tarvitse lakkauttaa, toimialajohtaja Willberg sanoo.

Vaihtoehtoesittelyissä on myös malli siitä, että alakouluja ei lakkauteta vaan kaikki tarvittava säästö otetaan opetuksesta. Se lienee vaihtoehtona mahdottomuus, koska opetusryhmät kasvaisivat kautta linjan. Samalla menetettäisiin todennäköisesti mahdollisuus opetus- ja kulttuuriministeriön ylimääräiseen avustukseen, joka on 2014-2016 arviolta noin 1,3 miljoonaa euroa.

Säästöt etsitäänkin ilmeisimmin vaihtoehtojen kaksi ja kolme säästövalikosta. Vaihtoehdoissa joidenkin oppilaiden koulumatka pitenee, mutta opetustarjonta monipuolistuu ja opetusryhmät pysyvät kohtuullisina. Lisäksi mahdollisuus ministeriön avustukseen säilyisi.

Kakkosvaihtoehdossa pikkukouluja lakkautetaan mutta musiikkiluokat säilytetään. Kolmosvaihtoehdossa musiikkiluokatkin lakkautetaan.

-Lakkautettavista alakouluista esittelin valtuustolle vaihtoehtoja. A-vaihtoehdossa olivat Parjala, Ravattila, Nuijamaa, Partala, Kanavansuu, Mäntylä, Mustola ja Muukonniemi. B-vaihtoehdossa olivat muut A:n koulut paitsi Ravattila ja Parjala. C:ssä oli laskettu vaikutuksia, jos Ravattila ja Parjala yhdistetään mutta muuten lista oli sama kuin A:ssa, Willberg kertoo.

Lakkautettavien alakoulujen oppilaat on ajateltu sijoitettaviksi Lauritsalan ja Joutsenon lakkautettavien lukioiden tiloihin. Myös alakoulujen sisäilmaongelmat sanelevat lakkautuslistaa.

Musiikkiluokkien säilyttäminen aiheuttaa Willbergin mukaan 1,5 miljoonan euron lisäinvestointitarpeen. Musiikkiluokat eivät lisämenoa aiheuta mutta jos ne lakkautetaan, tilapulasta kärsivän Kaukaan koulun viides- ja kuudesluokkalaiset mahtuisivat Kimpisen kouluun.

Aikataulusta

14.10. valtuusto vahvistaa säästövaatimukset 22.10. kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee koulujen palveluverkkoa.

11.11. talousarviovaltuusto.

TA-valtuuston jälkeen lautakunta tekee marras-joulukuussa yksittäiset, koulukohtaiset ratkaisut.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen