Lämpiö hehkuu hopeisena

Lappeenranta. Tulevan kaupunginteatterin havainnekuvat antavat esimakua siitä, millaisen teatterin lappeenrantalaiset saavat.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto

Lappeenrannan uuden kaupunginteatterin suunnittelu on jo loppusuoralla.

— Marraskuun loppuun mennessä suunnitelmien on oltava valmiina, koska sen jälkeen tarjouspyynnöt lähtevät urakoitsijoille, Samuli Woolston arkkitehtitoimisto Alasta kertoo.

Vaikka ei kävisi teatterissa, uuden teatterin lämpiö tulee silti kaupunkilaisille tutuksi. Woolstonin mukaan lämpiöstä halutaan tehdä tila, joka soveltuu moneen tarkoitukseen.

— Lämpiöhän aukeaa kauppakeskukseen. Voisi kuvitella, että paikka sopii hyvin vaikkapa muotinäytösten järjestämiseen. Teatterilla on olemassa valo- ja äänitekniikkaa ja niihin liittyvää osaamista, jota muutkin tapahtumajärjestäjät voivat hyödyntää. Syntyy sitä synergiaa.

Suuri parannus on myös se, että uuteen teatteriin tehdään harjoitussali. Tämän ansiosta näytäntösaleja on mahdollisuus nykyistä useammin tarjota talon ulkopuoliseen käyttöön.

Ison salin havainnekuvassa huomio kiinnittyy seiniin, joissa levyt ovat paikoin vinksin vonksin.

— Akustiikan takia tarvitaan tällaisia seiniä, jotka hajottavat ääntä. Näyttelijöiden äänten on kantauduttava katsomoon ilman mikrofonia parhaalla mahdollisella tavalla.

Woolstonin mukaan salin tunnelmaan on haluttu tuoda viitteitä luonnosta. Seiniin on tarkoitus luoda samettinen vaikutelma. Se syntyy luonnonmukaisella, samettiselta tuntuvalla mineraalimaalilla, jonka väri on syvä tummansininen.

Seinien pinta ei heijasta lainkaan valoa, joten kun yleisö istuu salissa ja katsoo lavalle, ympäröivät seinät ikään kuin katoavat mustuuteen.

 

Teatterisaleissa on mietitty muunneltavuutta. Ison näyttämön etuosan voi asentaa eri tasoille.  Kun se lasketaan lattiatason alapuolelle, syntyy orkesterimonttu. Lattiatasoon asennettuna siihen mahtuu kaksi lisäriviä katsomoa. Näyttämön tasolle nostettuna esiintymislavalle saadaan lisää tilaa ja syvyyttä.

Lisäksi esiintymislavalle tulee pyörönäyttämö eli esitystä ja lavasteita on mahdollisuus pyörittää ympäri 12-metrisellä pyöreällä kiekolla.

— Myös näyttämöaukko on säädeltävissä eli sitä voi tarvittaessa vaikka kaventaa tai madaltaa, Woolston kertoo.

Pienestä näyttämöstä on tulossa niin sanottu black box eli laatikon mallinen tila, jossa ei ole kiinteää katsomoa tai näyttämöä, vaan ne voidaan sijoittaa juuri niin kuin tilanteeseen kulloinkin sopii.

— Monikäyttöisyyttä tukee myös se, että näyttämötilan kattona on teräsvaijereista muodostuva verkko. Sen ansiosta valaistuksen ja muun tekniikan voi kiinnittää ja suunnata mihin päin hyvänsä, Woolston sanoo.

 

Marraskuun loppuun mennessä suunnitelmien on oltava valmiina.

Samuli Woolston

 

Kuvauksissa kuvaaja unohdetaan juopottelemaan kivelle keskelle valtavaa Laatokkaa.

Riina Nokso-Koivisto