Oravanpyörässä juokseminen kyllästyttää

LAPPEENRANTA. Pesä Ysien avainpelaaja Henna Kytösalmi harkitsee uransa lopettamista jatkuviin nelossijoihin väsyneenä. Kytösalmi kaipaa Ysien valmennukseen enemmän ammattimaisuutta.

Kalle Sipiläinen

Pesä Ysien monivuotinen avainpelaaja Henna Kytösalmi harkitsee vakavasti uransa lopettamista. 31-vuotias Kytösalmi myöntää suoraan, että jatkuvat nelossijat harmittavat.

— En tiedä, onko sellaiselle ajatukselle tilaa, että pikkuhiljaa olisi aloitettava taas treenata. Tavoitteet, jotka lajissa ovat, ovat edelleen saavuttamatta, mutta jossain kohtaa niistäkin on osattava luopua, sanoo Kytösalmi.

— En ole kuitenkaan tehnyt vielä päätöksiä mihinkään suuntaan.

Ysit on ollut vakiojoukkue naisten superpesiksen pudotuspeleissä miltei koko 2000-luvun. Silti kultamitalia ei ole tullut, eikä muitakaan mitaleita ole kuin kaksi (hopea 2006, pronssi 2007).

— Se vain kertoo, mitä täällä on niiden mitalivuosien jälkeen tapahtunut tai mitä on jäänyt tapahtumatta. Mitalijoukkueet ovat vain niin kovia. Ysit on tullut askeleen tai kaksi jäljessä.

— Olin vuoden Jyväskylässä ja näin, miten siellä joukkuetta pyöritetään. Siellä toiminta on viety ammattimaisempaan suuntaan ja tiedän, että Porissa ja Lapualla on samanlaista.

Kytösalmen mukaan valmennustiimissä pitäisi olla ainakin yksi henkilö, joka pystyisi työskentelemään ammattimaisesti joukkueen kanssa.

— Se antaa ihan eri eväät toimia kuin jos valmentaja käy omissa töissä. Joku on tiennyt, että pelaajien harjoitustunteihin nähden valmentajan pitää tehdä vielä tuplamäärä hommia. Se ei onnistu, jos ei voida toimia ammattimaisesti.

Vaikka muutama palkattu valmentaja naispesäpallossa onkin, niin pelaajat pysyvät amatööreinä. Peleistä pitäisi ehtiä palautua, mutta samalla pitäisi elää normaaliakin arkea.

— Lappeenrannan sijainti pesiskartalla on sellainen, että joka paikkaan on pitkä matka ja töissäkin pitäisi käydä.

Nelossijan lisäksi viime kaudesta Kytösalmea jäi harmittamaan loukkaantumiset, omien vaivojen lisäksi myös muiden.

— Jos vierestä joutuu katsomaan, kun pelikaverit lähes kärsii, niin onko se hinta, joka siitä kannattaa maksaa.

Pesä Ysit julkaisi tiistaina seitsemän nuoren pelaajan sopimukset ensi kaudeksi. Heistä ainoastaan lukkari Essi Pehrman pelasi isossa roolissa superpesiksessä menneenä kesänä.

Pelinjohtajana jatkaa kiteeläinen Markku Lötjönen, jonka aisapariksi tulee Esa Pikkukangas Ysien omasta organisaatiosta.

— Kokeneen kaartin haluttaisiin jatkavan ehdottomasti nuorten tukena. Suhteellisen kilpailukyinen joukkue haluttaisiin säilyttää, kertoo Lötjönen, jonka mukaan omien pelaajien lisäksi keskusteluja on käyty kolmen neljän muun Itä—Länsi-tason pelaajan kanssa.

Varmuudella Yseissä ei jatka Ylihärmästä tullut jokerilyöjä Piritta Kärnä, joka Lötjösen mukaan kaipasi lähemmäksi kotiaan.

Ville Lantta ei niele kritiikkiä

Pesä Ysien toiminnanjohtajan Ville Lantan mukaan pelkkä hyvä valmennus ei tee menestyvää joukkuetta.

— Meillä oli Pertti Laakso neljän vuoden ajan valmennuksessa. Häntä pidetään yhtenä parhaita pesäpallovalmentajista, mutta emme olleet sinä aikana kertaakaan mitaleilla. Eli ei se ole aina vain valmentajista kiinni, vaan kaikki vaikuttaa kaikkeen. Voihan olla myös niin, että esimerkiksi Lapualla oli paikoille X himpun verran parempia pelaajia kuin meillä, Lantta vihjaa.

Henna Kytösalmen esiin nostamaa ammattivalmentajaa Pesä Ysit ei ole hakemassa. Lantan mukaan suunnitelmissa on sen sijaan valmennustroikka, jossa perus pelinjohtajakaksikon tukena olisi pelinkuvaa enemmän taustalla miettivä valmentaja. Hän tulisi näillä näkymin seuran sisältä.

Lantalle kokeneiden pelaajien lopettamissuunnitelmat ovat jokasyksyistä arkea.

— Siksi annammekin heidän vetää kauden jälkeen happea emmekä ole ensimmäisenä hätistelemässä.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen