Categories
Artikkelit

Tuulivoimalaa vielä odotettava Lemillä

LEMI. Voimalan rakentaminen on mahdollista aikaisintaan 2015-2016. Sijoituspaikoiksi on valittu kolme kohdetta valtatie 13:n läheisyydestä.

MATTI RIIHELÄ

Tuuliturbiinien alustavat sijoituspaikat on valittu Lemillä. Tavoitteena on rakentaa jämäköine mastoineen yhteensä kahdeksan tai yhdeksän turbiinia, joiden napakorkeus olisi noin 120 metriä.

Keskiviikkoiltana kunnantalolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa hanketta yleisölle esitteli projektipäällikkö Oskari Pylkkönen.

Yleisöä oli vähänlaisesti. Kukaan ei ilmoittanut vastustavansa hanketta. Kuulijoita kiinnosti lähinnä tekninen tieto.

Hankkeen takana on Lappeenrannassa kotipaikkaa pitävä TuuliSaimaa Oy. Sen tarkoituksena on pystyttää Lemille tuulivoimatornit ja turbiinit Rutahon, Näkötorninmäen ja Repovuoren alueille. Kaikki kolme kohdetta sijaitsevat valtatie 13:n läheisyydessä, Rutaho valtatien länsipuolella ja Näkötorninmäki sekä Repovuori valtatien itäpuolella.

Oskari Pylkkösen mukaan näillä alueilla vallitsevat alustavien mittausten mukaan kohtuulliset tuuliolosuhteet.

MUUTKIN seikat puoltavat Pylkkösen mielestä juuri näiden sijoituspaikkojen valitsemista.

Lappeenrannan Energian 110 kV:n linja kulkee alueen läpi ja kohteisiin on hyvät kuljetusyhteydet valtatieltä.

TuuliSaimaa on jo osittain sopinut vuokrasopimuksista, esiselvitys ja maastokäyntejä on tehty ja kaavoitus käynnistetty.

Turbiinien ajatellussa sijoittelussa on huomioitu rakennettavuus, etäisyydet asutuksesta sekä toisistaan.

Rakentaminen on mahdollista aikaisintaan 2015-2016, kertoi Pylkkönen.

TUULISAIMAALLA on työn alla useita tuulipuistoja. Ensimmäisenä tuotantoon saatiin kesällä Lappeenrannan Muukon tuulipuisto.

TuuliSaimaan tähtäimessä on saavuttaa noin kymmenen prosentin siivu Suomen tuulivoiman kokonaistavoitteesta.

Suomen ilmasto- ja energiastrategiassa on tavoitteet myös tuulivoimalle. Niiden täyttämiseksi koko maahan pitäisi saada yli 800 samanlaista tuuliturbiinia kuin nyt Lemille kaavaillut.

Tähän mennessä Suomessa on rakennettu noin 200 tuuliturbiinia eli vajaa neljännes kokonaistavoitteesta. Niistä iso osa on poistumassa vanhentuneina käytöstä tulevina vuosina.

LEMILLE tuulivoiman rakentamisesta olisi Oskari Pylkkösen mielestä paljon hyötyjä.

Sellaisina hän mainitsi voimaloiden lähialueiden tiestön paranemisen, työllisyysvaikutukset infrastruktuurin rakentamisessa, kiinteistöverot, päästöttömän energiantuotannon lisäämisen sekä imagotekijät kunnalle.

Lemin maankäyttöinsinööri Antti Hirvikallio kertoi, että tuulivoimalla on ollut Lemillä positiivinen vire alusta lähtien.

-Mutta hieman hitaasti tämä hanke on lähtenyt käyntiin. Siihen suurin syy ovat puolustusvoimien tutka-asiat, hän tuumasi.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä