Kouluverkosta sopu

Lappeenranta. Pontuksen koulun rakentaminen näyttää aikaistuvan. Myös Partalan kyläkoulu on saamassa jatkoaikaa.

TIMO LAITAKARI

Pontuksen koulun rakentaminen saattaa aikaistua Lappeenrannassa. Kasvatus- ja opetuslautakunta linjasi tiistaina, että alueen neljä alakoulua korvaava uusi koulu tehdään jo 2014-2016 eli yhtä aikaa uuden Lauritsalan alakoulun kanssa.

Samalla lautakunta muutti virkamiesesitystä Partalan koulun lopettamisesta. Nyt Partala on saamassa jatkoaikaa siihen, kun Pontuksen koulu valmistuu ja oppilaat voivat muuttaa sinne.

Kouluverkosta ja siihen liittyvistä investoinneista päätetään valtuustossa 9. joulukuuta. Lappeenrannan poliittiset ryhmät neuvottelivat asiasta viime viikonloppuna, ja eri ryhmistä kerrotaan, että lautakunnan tiistainen linjaus vastaa myös ryhmien kantaa.

Olettaa siis sopii, että valtuuston päätös noudattelee pitkälti lautakunnan kantaa. Se on tosin vielä selvittämättä, miten uudet linjaukset koulujen investoinneista saadaan soviteltua kaupungin investointiohjelmaan. Tätä vasta kaupungintalolla lasketaan.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Joonas Grönlund sanoo, etteivät ryhmät sopineet aiemmista talouslinjauksista luopumisesta: kouluremontit pitää siis mahduttaa sovittuihin raameihin.

Demareiden Päivi Kukkonen on tyytyväinen Pontuksen koulun aikaistumiseen. Toisaalta hän harmittelee, ettei Mäntylän koulun rakentamista voida aloittaa tällä vuosikymmenellä.

Parakeissa homeongelmien vuoksi toimivan Mäntylän koulun osalta lautakunta päätti yhdistää sen Kesämäkeen syksyllä 2015. Suunnitelmaan kuuluu uuden koulun rakentaminen alueelle 2021-2023. Ehtona on että koulua tarvitaan asukasmäärän kasvun vuoksi. Tähän kouluun on tarkoitus sijoittaa myös Simolan koulun oppilaat ja osa Korkea-ahon koululaisista.

Lautakunnan päätös on investointien osalta etupainotteisempi kuin virkamiesesitys alun perin oli.

Perussuomalaisten Ilpo Heltimoinen näkee tämän perusteltuna, koska Lauritsalan alakoulu on paljastunut niin huonokuntoiseksi.

– Toisaalta ratkaisu helpottaa myös käyttötaloutta, kun Pontuksen koulu saadaan käyttöön suunniteltua aikaisemmin.

Partalan koulun jatkoaika tuo koulutoimelle paineet etsiä säästökohteita muualta.

– Vielä ei ole mietitty, miten se paikataan. Aikaa on onneksi seuraavat kolme vuotta, toimialajohtaja Tuija Willberg kertoo.

Alakoulujen lisäksi kouluverkkolinjaus sisältää Joutsenon ja Lauritsalan lukioiden lopettamisen. Tämä asia näyttää nyt varmalta, sillä lautakunnassakaan lukioiden säästämiselle ei juuri puolustajia löytynyt.

Uutta rakennetaan

Kouluverkkouudistus edellyttää isoja investointeja.

Lauritsala 2014-2016: Kosteusongelmainen alakoulu puretaan ja tilalle rakennetaan uudet tilat Lauritsalan alueen oppilaille.

Pontus 2014-2016: Muukontien varteen rakennetaan uusi alakoulu korvaamaan Kanavansuun, Mustolan, Muukonniemen ja Partalan koulut.

Joutseno 2018-2021: Joutsenon koulukeskus peruskorjataan ja laajennetaan. Tiloihin siirtyvät Kesolan, Parjalan ja Ravattilan alakoulut.

Sammonlahti 2016-2020: Rakennetaan uusi koulu ja päiväkoti. Koulu korvaa Skinnarilan ja Kuusimäen koulut. Vaihtoehtona on nykyisten koulujen jatkaminen.

Mäntylä 2021-2023: Mäntylä-Vihtola-alueella rakennetaan uusi koulu, jos asukasmäärä sitä edellyttää.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari