Lauritsalan jättikoulua ei ehkä tulekaan

Lappeenranta. Ravattilan ja Nuijamaan kouluille on luvassa lisävuosia. Pontuksen koulu rakennetaankin ehkä 1.-6. luokille. Englanninkielisten ja musiikkiluokkien matkatuki aiotaan viedä.

TIMO LAITAKARI

Alakoulujen karsiminen Lappeenrannassa näyttää saavaan pientä aikalisää. Lakkautuslistalla olleet Ravattilan ja Nuijamaan koulut saavat jatkaa toistaiseksi, jos virkamiesten esitys hyväksytään.

Kun koulutoimen säästövaatimusta ei ole pienennetty, pitää säästöjä hakea muualta. Nyt ne aiotaan ottaa poistamalla kuljetusetuudet kaikilta englanninkielisten ja musiikkiluokkien oppilailta. Musiikkiluokkalaisten tuki pienenee myös musiikkiopiston lukukausimaksujen verran; kaupunginhallitus aikoo päättää tästä maanantaina.

Lauritsalan suunnan alakoulujen tilannekin on muuttunut aiemmista esityksistä. Kanavansuun, Mustolan, Muukonniemen ja Partalan koulut korvaava uusi Pontuksen koulu rakennetaankin ehkä 1.-6.-luokkalaisille, kun lokakuun esityksessä puhuttiin vielä 1.-2. luokkien koulusta.

Pontuksen tilanteen muutti paitsi vanhempien vastustus myös Lauritsalan alakoulusta paljastuneet sisäilmaongelmat. Alueen pikkukoulujen 3.-6.-luokkalaiset oli tarkoitus siirtää juuri Lauritsalaan.

Jos kaikki oppilaat olisi keskitetty Lauritsalaan, koulusta olisi tullut kaupungin suurin.

Lauritsalan alakoulun rakennuksen kaikki toiminnot joudutaan siirtämään ensi kesänä uuteen paikkaan. Toimialajohtaja Tuija Willberg kertoo, että virkamiehet ovat nyt pohtineet, onko Lauritsalassa järkevää korjata vanha alakoulu vai rakentaa uusi.

– Olen kallistumassa siihen, että puretaan vanha pois ja rakennetaan uutta sen verran, mitä Lauritsalan alueen oppilaille tarvitaan, ja rakennetaan loput tilat Pontukselle.

Sekä investoinneiltaan että käyttökuluiltaan Pontuksen rakentaminen 1.-6. luokille on selvästi kalliimpaa kuin se vaihtoehto, että tehtäisiin koulu vain 1.-2. luokille.

Willberg perustelee ehdotustaan sillä, että Lauritsalaan ja Pontukseen tulee kumpaankin 3-4 rinnakkaisluokkaa, joten ne ovat riittävän tehokkaita ja taloudellisia.

– Koska musiikkiluokkien ylläpitämistä pidetään perusteltuna, tarvitaan Kaukaalle uusi päiväkoti korvaamaan Parkkarilan päiväkoti sekä tilat esiopetusta varten. Kaukaan koulun tuntumassa se palvelee paremmin alueen asukkaita kuin päivähoitoryhmien sijoittaminen Lauritsalan alakoulun yhteyteen, mikä oli aiempi suunnitelma.

– Myös kanavan ylittävän sillan kevyen liikenteen kapeus on yksi syy esitykseeni, Willberg kertoo.

Partalan koulua uudet suunnitelmat eivät pelasta. Koulun oppilaat on tarkoitus siirtää Lauritsalaan jo ensi syksynä ja sieltä Pontukseen, jahka koulu valmistuu.

Joutsenossa suunnitelmiin tuli kiepaus Parjalan ja Ravattilan koulujen osalta. Aikaisemmin vaihtoehtona esitettiin Parjalan säästämistä ja Ravattilan oppilaiden siirtoa sinne. Uudessa suunnitelmassa käykin päinvastoin.

Opetustoimen ensimmäisellä säästölistalla oli myös Korkea-ahon ja Simolan koulut. Tällä listalla ne ovat säilyvien joukossa.

Kyse on kuitenkin tilapäisestä ilosta, sillä ne samoin kuin Nuijamaan koulu on luokiteltu kouluiksi, joihin ei enää investoida. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että aie on käyttää koulurakennukset loppuun ja siirtää toiminta muualle siinä vaiheessa, kun rakennuksen kunto ei enää jatkoa mahdollista.

Myös Ravattilan kohtalo on samankaltainen. Koulu on tarkoitus yhdistää Joutsenon kouluun viimeistään 2021, kun sinne valmistuu laajennus.

Isoja investointeja

Kouluverkkouudistus edellyttää isoja investointeja.

Lauritsala 2014-2016: Alakoulu puretaan ja tilalle rakennetaan uudet tilat Lauritsalan alueen oppilaille.

Pontus 2016-2018: Rakennetaan Muukontien varteen uusi alakoulu korvaamaan Kanavansuun, Mustolan, Muukonniemen ja Partalan koulut.

Joutseno 2018-2021: Joutsenon koulukeskus peruskorjataan ja laajennetaan. Tiloihin siirtyvät Kesolan, Parjalan ja Ravattilan koulut.

Sammonlahti 2016-2020: Rakennetaan uusi koulu ja päiväkoti. Koulu korvaa Skinnarilan ja Kuusimäen koulut. Vaihtoehtona on koulujen jatkaminen nykyisillä paikoillaan. Lavolan koulun yhdistämisestä Sammonlahteen on luovuttu.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari