Maasotakoululle tulee kaksi uudisrakennusta

Lappeenranta Leirikentälle tehdään tilaa Pioneerikoululle ja Rakuunasoittokunnalle. Rakennusinvestointien yhteisarvo on liki kuusi miljoonaa euroa.

Leena Sallinen

Maasotakoulun Leirikentän rakennusten takana alkoi keskiviikkona savotta. Puuta pannaan nurin uudisrakennuksen tieltä.

Paikalle nousee ensi vuonna Maasotakoulun koulutusrakennus.

-Sen pääkäyttäjä on Pioneerikoulu, mutta rakennuksessa pidetään muitakin meidän kursseja, kertoo Maasotakoulun johtaja, eversti Kimmo Lehto.

Pioneerikoulu tulee Lappeenrantaan ensi vuonna Keuruulta osana Puolustusvoimien uudistusta. Se etenee Lehdon mukaan Maasotakoulussa suunnitelmien ja aikataulun mukaan.

Leirikentän uudisrakennuksen koko on noin tuhat neliötä ja kustannusarvio 2,2 miljoonaa. Rakentaminen alkaa tammikuussa, ja valmista on määrä olla loppusyksystä.

Lappeenranta ja Maasotakoulu saavat puolustusvoimauudistuksessa vahvistusta myös muun muassa Rakuunasoittokuntaan. Se muuttuu ensi vuonna maavoimien soittokunnaksi, jonka vahvuus yli tuplaantuu nykyisestä 16 soittajasta.

Rakuunasoittokunnan nykyiset tilat Rakuunamäellä ovat jo nyt ahtaat. Paremmat tilat soittokunnalle ovat luvassa Yhteiskäyttötilat-nimisestä rakennuksesta, joka on suunnitteilla Leirikentän Lavolankadun puoleiseen päähän.

-Yhteiskäyttötiloihin tulee iso auditorio, jossa Rakuunasoittokunta pystyy kokonaisuudessaan harjoittelemaan, kertoo Lehto.

Rakennukseen tulee myös soittokunnan toimisto, ryhmätyötiloja, joita soittokunta voi käyttää pienempien kokoonpanojen harjoitustiloina, sekä väestönsuoja.

Yhteiskäyttötilojen kustannusarvio on noin 3,7 miljoonaa euroa. Lehdon mukaan rakennus odottaa vielä lopullista rahoituspäätöstä.

Rakennushanke sai 20. marraskuuta puollon valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnassa, mutta rahat pitää saada myös valtion ensi vuoden budjettiin.

Jos ne sieltä löytyvät, rakentaminen voi Lehdon mukaan alkaa ensi vuoden lopulla.

Tavoitteen mukaan uudisrakennus valmistuu Maasotakoulun portin viereen kesäkuussa 2015.

Molemmat uudisrakennukset rakennuttaa Senaatti-kiinteistöt, joka vuokraa ne Maasotakoululle. Senaatti-kiinteistöt on myös Maasotakoulun nykyisten toimitilojen isäntä.

Kimmo Lehdon mukaan Leirikentälle ei ole toistaiseksi muita uudisrakennuksia tiedossa. Tarvetta olisi varusmiesten ja komennusmiesten tilalle sekä ajanmukaiselle terveysasemalle.

-Nykyinen terveysasema on meidän tarpeisiin liian suuri. Se on Sairaalamäellä ja rakennettiin aikoinaan 50 hengen sairaalaksi.

Lisäksi Leirikentän kuljetuskeskus on Lehdon mukaan peruskorjauksen tarpeessa.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen