Parikkalan palattava lähtöruutuun

Parikkala. Julkisoikeuden professori äimistelee uhkailua, kiristystä ja salailua. Kunnanjohtajan eroamisilmoitukseen päätynyt prosessi vilisee laittomuuksia. Kiusaamisepäilyjä ei voi lakaista maton alle.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Parikkalan kunnanjohtajan eroamisprosessiin sisältynee monia laittomuuksia, arvelee julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjalainen. Julkisuudessa pari viikkoa velloneessa selvittelyssä on tullut esiin uhkailua, kiristystä, salailua ja kiusaamissyytösten lakaisemista maton alle.

-Tietysti laillisuusvalvojatkin voisivat puuttua tähän kantelun nojalla ja katsoa, onko syyllistytty jopa virkarikoksiin, harkintavallan väärinkäyttöön ja aseman väärinkäyttöön, Pohjalainen sanoo.

 

Kunnanjohtajan päättäjille lähettämä vaatimuksia ja uhkailua sisältänyt sähköposti saattaisi jo riittää kunnanjohtajan erottamisen perusteeksi.

-Voi olla, että tämän takia luottamus kunnanjohtajaan on sillä tapaa mennyt tai vaarantunut, ettei hän voisi enää jatkaa virassaan. Sähköposti on jo sinällään ehkä peruste kunnanjohtajan erottamiselle, koska hän toimi tällä tavoin epäasiallisesti ja hyvän hallinnon periaatteiden vastaisesti.

Kunnanhallitus muutti välittömästi johtajasopimusta kunnanjohtajan vaatimusten mukaisesti. Pohjalaisen mielestä päätösvaltaa on käytetty tässä muuhun, kuin mihin se on annettu.

 

Kiusaamisesta syytetty kunnanhallituksen puheenjohtaja taas on mahdollisesti syyllistynyt rikoslaissa kriminalisoituun tekoon.

-Ei se silloin voi mennä niin, että tehdään tällaisia sopimuksia, joilla ikäänkuin vältetään prosessit. Kiusaamisasian selvittely olisi pitänyt viedä omana prosessiaan eteenpäin.

Päättäjät olivat myös sopineet asioiden salassapidosta.

-Kyse on kuntalaisten ja kunnan itsehallinnosta. Ja sitten tehdään salassa ja piilossa näitä asioita. Eihän sellainen täytä mitään vaatimuksia. Julkisuusperiaate edellyttää, että jos tehdään merkittäviä päätöksiä, niiden perusteet ja taustat pitää olla selvillä silloin kun päätöksiä tehdään, myös kuntalaisille.

 

Pohjalainen on äimistynyt Parikkalan virka- ja luottamusmiesjohdon toiminnasta.

-Pidän tätä kyllä merkillisenä menettelynä kaiken kaikkiaan. Tässä on selvästi syyllisiä puolin ja toisin. En tiedä, mitä tuosta voisi sanoa. Kyllä se on täysin tuomittavaa ja täysin moitittavaa hallintoa kaikin puolin.

-Onhan tuo ihan käsittämätöntä. Rikotaan hyvän hallinnon periaatteita, rikotaan julkisuusperiaatetta ja loukataan rikosoikeudellisia periaatteita, kun jätetään kiusaamisasia silleen ja pyritään lakaisemaan se maton alle tällaisella menettelyllä. Kerrassaan hämmästyttävää.

 

Pohjalainen:

Näissä meni pieleen:

Kunnanhallituksen ei pitäisi missään nimessä panna täytäntöön kunnanhallituksen hyväksymää uutta johtajasopimusta.

Sopimus on purettava. Sopimus perustuu uhkailuun ja kiristykseen.

Kunnanjohtajan sähköpostiviesti olisi pitänyt heti julkistaa. Se osaltaan kertoo, mistä on kyse.

Olisi pitänyt ja pitää tutkia, onko ollut kunnanjohtajan väittämää kiusaamista. Kiusaamisasian selvittelyyn on omat prosessinsa.

Jos tarpeen, selvitetään kuntalain mukaisesti, voidaanko kunnanjohtaja erottaa luottamuspulan vuoksi.

Koska kunnanjohtaja osallistui esteellisenä ylimääräisenä asiana kunnanhallituksessa käsiteltyyn johtajasopimuksen muuttamiseen, on tapahtunut menettelyvirhe.

Vaikka valitusaika on mennyt umpeen, kunnan pitäisi korjata menettelyvirhe esimerkiksi itseoikaisuna: asia on käsiteltävä uudelleen.

Anne Kotiharju