Valkoiset valot vaihtuvat keltaisiin

Katuvalot. Lappeenrannan kaupunki uusii kaikki katuvalonsa kolmen vuoden aikana. EU-normit täyttyvät ja valaistuslasku pienenee.

Kaija Lankia

Kolmen valaisimen tuntivauhtia etenee lamppujen vaihto säädösten mukaisiin. Keskiviikkona Lappeenrannan Verkonrakennuksen asentajat Jani Vuorinen ja Jussi Vanhoja aloittivat työt Salpausselänkadulla raviradan kohdalla.

Vuorinen kiipeää auton nostolavalle, hissaa itsensä valotolpan luo ja katkaisee virran. Sitten hän irrottaa vanhan elohopeahöyrylampun, laittaa tilalle uuden energiatehokkaamman suurpainenatriumlampun, minkä jälkeen hän palauttaa tolppaan virran. Kohta pylväässä palaa valkoisen valon sijasta kellertävä mutta tehokas valo.

Tällä viikolla alkanut 400 valaisimen asennus on osa isoa työmaata, jolla Lappeenrannan tuhannet katuvalaisimet uudistetaan EU-normien mukaisiksi, energiaa säästäviksi.

— Kesällä vaihdettiin jo 450 valaisinta lähinnä Joutsenon keskustan alueella. Aloitimme suurimmista 400 watin lampuista, kertoo suunnittelija Terho Tiainen kaupungin teknisestä toimesta.

Valaisimien sähkönkulutus laski saman tien 40 prosenttia.

Syyspimeillä ryhdyttiin uuteen osaurakkaan, kun urakoitsijalla oli sopivasti työvoimaa ja valaisimien hinta oli keväällä arvioidusta laskenut 30 prosenttia.

— Uudet lamput eivät sovi vanhoihin valaisimiin, joten myös valaisimet vaihdetaan. Ne ovat hapettuneita ja naarmuisia, ei niistä valo enää kunnolla läpi tulekaan, joten vaihto on aiheellista senkin puolesta, Tiainen kertoo.

Kesän urakka ja nyt aloitettu noin kuukauden kestävä urakka valaisimineen ja töineen maksavat yhteensä noin 260 000 euroa, minkä päälle tulevat vanhojen elohopealamppujen hävittämiskustannukset.

Nyt tehty on silti vasta alkusoittoa. Ensi vuodelle on suunniteltu 2 800 valaisimen vaihto, ja seuraavallekin jää saman verran.

Viimeksi vaihdetaan keskustan valaisimet.

— Uusia valaisimia on kyllä suru lähteä vaihtamaan. Samanväriset valkoiset valot toivottavasti saadaan uusiinkin lamppuihin, Tiainen sanoo.

Energian säästö on kuitenkin iso ilo.

— Vaikka sähkön hinta nousee, uusilla lampuilla energiakustannusten pitäisi laskea kymmenen prosenttia. Tämän vuoden katuvalaisulasku on 1,1 miljoonaa euroa, Terho Tiainen kertoo.

Hän muistuttaa, että ilman investointeja ei säästöjä saada aikaan.

— Joutsenon Saimaantien valoprojekti maksaa itsensä takaisin jo 2,2 vuodessa. Miksei sitä tehty jo kolme vuotta sitten. Energiaa meni taivaan tuuliin, hän harmittelee.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia