Kolme kovaa hiihto-osaajaa löysi toisensa

HIIHTO. Imatran Urheilijoiden hiihtäjät, joutsenolaiset suksihuollon ammattilaiset ja lappeenrantalainen voidevalmistaja lyövät hynttyyt yhteen.

Kirjoittaja:
ANSSI SILVENNOINEN

VILLE AHONEN pääsee jatkossa hyödyntämään eteläkarjalaista hiihto-osaamista entistä paremmin. Ahonen ja muut Imatran Urheilijoiden hiihtäjät saavat avukseen joutsenolaisen SaimaaSportin suksihuolto-osaamisen ja lappeenrantalaisen Optiwaxin hiihtovoiteiden valikoiman.

Ahonen, 19, on hyvä esimerkki nuorten maajoukkuetason yksilöurheilijasta, joka elää parhaillaan tärkeitä vuosia matkallaan aikuisten sarjan huippu-urheilijaksi. Paikallisten sponsorien löytyminen vauhdittaa imatralaisen urheilemista.

-Sillähän urheilija elää. Nyt olen varusmiehenä. Ensi vuoden todennäköisesti treenailen kotona. Ei siinä rahaa liikaa koskaan ole. Jokainen sponsori, jonka urheilija saa, auttaa totta kai tosi paljon, Ahonen toteaa.

 

SaimaaSportin Johannes Kohonen ja Optiwaxin toimitusjohtaja Jari Joutsen ovat tehneet pitkän uran kilpahiihtäjinä. Kumpikin on saanut työuran käyntiin oman lajin parissa.

Molemmat toteavat, että yhteistyössä nykyhiihtäjien kanssa on kyse muustakin kuin euroista: yhteiskuntavastuusta.

-Ei tästä rikastumaan pääse. On tässä sydäntä mukana. Haluamme olla mukana kilpahiihdossa ja auttaa niitä, ketkä ovat jatkossa huippuja. Varmasti työnnämme molemmat omia tietojamme mielellämme eteenpäin, Kohonen sanoo.

Kiteen suksitehdas valmistaa nyt Karhujen sijaan Yoko-suksia, joihin Ahonenkin täksi talveksi vaihtoi. Yokon edustus on SaimaaSportilla Rauhassa.

Tehtaalta tulee kerralla paljon suksia, joiden pohjiin pitää hioa kuviot. Se onnistuu Rauhassa, jolloin Ahonen saa sukset heti testettavakseen.

Treeniladut ovat vieressä. Ahonen on armeijasta lomalla joulun ajan, jolloin ohjelmassa on kisaparien seulontaa.

-Joskus iltalenkillä voin kipaista tässä ihan helposti. Kun täällä tehdään kuviot, pääsen vertailemaan tosi montaa suksiparia samaan aikaan. Jos urheilijat ovat tasaisia, voitto voi tärkeimmässä paikassa ratketa onnistumiseen suksen tai kuvion valinnassa.

 

AHOSEN loppuvuoden ylivoimaisesti tärkein kisa on viikon päästä Posiolla, jossa järjestetään katsastuskilpailut 20-vuotiaiden MM-kisoihin. Ne ovat imatralaisen kauden päätavoite. Sairastelu piti Ahosen poissa muutamista syyskauden kisoista, joten iskukyky on hivenen arvoitus.

-Kunto on kyllä hyvä, sen tiedän. Sitä en vielä tiedä, mitä saan itsestäni katsastuksessa irti. Pitäisi täräyttää ihan kunnon hiihtoa.

Jos paikka nuorten MM-kisoihin tulee, Ahosta kiinnostaa ensisijaisesti perinteisen kymppi, mutta mahdollisuuksien mukaan kaikki muutkin matkat.

-Pursuitti ja vapaan sprintti riippuvat siitä, miten vapaa lähtee kulkemaan. En vielä tiedä, miten se on kehittynyt.

Anssi Silvennoinen