Ex-toimitusjohtaja kritisoi Eksp:n fuusiota

LAPPEENRANTA. Entinen toimitusjohtaja Timo Hanttu sanoo, että Etelä-Karjalan säästöpankki ei hyödy fuusiosta mitään. Päinvastoin, määräysvalta menee muualle.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

Etelä-Karjalan säästöpankin entinen toimitusjohtaja Timo Hanttu ihmettelee pankin fuusioimista seinäjokelaiseen Oma-säästöpankkiin.

-Käsittämätöntä, että Suomen vahvin ja kannattava säästöpankki fuusioidaan johonkin, joka ei välttämättä ole yhtä kannattava ja vahva. Samalla menetetään itsenäisyys päätöksenteossa, Hanttu sanoo.

Vielä loppukesästä pankin toimitusjohtaja Jarmo Partanen vakuutti Etelä-Saimaan haastattelussa, että minkäänlaisiin fuusioihin ei ole tarvetta eikä halua.

 

Partanen otti tuolloin kantaa esillä olleeseen säästöpankkiryhmän yhteenliittymään torjuen sen. Marraskuussa Eksp ilmoitti fuusiosta eteläpohjalaisen pankin kanssa.

-Voi vain arvailla, mikä on kannat muuttanut ja monenlaisia syitä voi olla, mutta ei fuusiosta ainakaan pankille koidu mitään hyötyä. Eksp omistaa uudesta vain 48 prosenttia. Loput 52 prosenttia eli enemmistö on jossain muualla. Ja osake-enemmistö päättää. Voikin kysyä, mitä seuraa tämän (fuusion) jälkeen, koska enemmistö päättää, Hanttu lataa.

 

Hanttu tuli fuusioasiassa julkisuuteen Eksp:n isännistöä pitkään johtaneen Arto Oikkosen kanssa. Oikkonen on entinen yliopiston hallintojohtaja ja myös näreissään fuusioaikeista.

-Olen täysin eri mieltä toimitusjohtaja Partasen kanssa fuusion järkevyydestä. Tässä ei hyödy Etelä-Karjala vaan Pohjanmaa. Ymmärrän toki, että taseeltaan vahva pankki pääomineen kelpaa sinne kumppaniksi, Oikkonen sanoo.

Kaksikko suuntaa viestinsä pankin isännistölle, jonka on määrä siunata fuusio tammikuussa. Pankin johto ja hallintoneuvosto ovat jo asiasta päättäneet ja tehneet fuusioesityksen isännistölle.

-Toivottavasti isännistö miettii asiaa tarkasti. Riskinä on, että paikallinen, perinteikäs, kannattava pankki häviää, Oikkonen varoittelee.

 

Hanttu ja Oikkonen olisivat pitäneet parempana mukaan menemistä säästöpankkiryhmän yhteenliittymään.

-Nyt ollaan menossa paljon epävarmempaan liittoumaan kuin olisi ollut koko säästöpankkiryhmän yhteenliittymä osuuspankkien tapaan, Oikkonen sanoo.

Heikki Sopanen