Napakkaa poljentoa

Lappeenranta. Kansanmusiikkiyhtye Kipinä on Etelä-Karjalassa harvinaisuus.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto

Kipinä on omalaatuinen yhtye Etelä-Karjalan bänditarjonnassa. Emmi Suhosen, Maria Olkun ja Eija Turusen muodostama kokoonpano esittää vauhdikasta ja humoristista kansanmusiikkia, joka kertoo nykynaisen arjesta.

— Teemme itse omat laulumme, koska silloin saa juuri sellaista musiikkia, jota haluamme esittää, Suhonen sanoo.

Suhonen soittaa bändissä viulua ja Maria Olkku matkaharmonia. Vaikka soittimet ja musiikin poljento ovat perinteisiä, näkökulma on moderni. Kipinän lauluissa nainen saa olla osaava, vahva, koulutettu, kiireinen, itseironinen ja jopa hieman härski.

— Kansanperinne elää koko ajan, joten sen rajoja voi itse määritellä uudelleen, Emmi Suhonen sanoo.

— Leikittelemme siinä rajamailla, ei ole pakko olla niin kauhean tosissaan, Maria Olkku lisää.

 

Omaperäinen Kipinä on myös siinä mielessä, että Etelä-Karjalan kansanmusiikkiperinnettä ovat pitkään ylläpitäneet lähinnä vanhemmista herroista koostuvat kokoonpanot, kuten Lappeenrannan pelimannit.

Kipinän jäsenet sen sijaan ovat 28-vuotiaita naisia. Emmi Suhonen ja Maria Olkku ovat koulutukseltaan diplomi-insinöörejä. Turunen on prosessinhoitaja, joka tällä hetkellä hoitaa lasta kotona.

Bändin jäsenet tutustuivat toisiinsa parikymmentä vuotta sitten Alakylän musiikkiluokilla. Kansanmusiikki oli jo tuolloin kaikille läheistä.

Ennen Lappeenrantaan muuttoaan Emmi oli aloittanut viulunsoiton Kangasalan pikkupelimanneissa. Maria ja Eija harrastivat kansantanssia Rajan Nuorissa, jossa myös Kipinä sai alun perin alkunsa. Klassista musiikkia kaikki opiskelivat Lappeenrannan musiikkiopistossa.

Koulun jälkeen opinnot veivät Emmin muutamaksi vuodeksi pois Lappeenrannasta, teknilliseen korkeakouluun Otaniemeen.

— Opiskeluaikana soitin Polyteknikkojen sinfoniaorkesterissa.

 

Emmin palattua töihin kotikonnuille syntyi pian tarve päästä tekemään musiikkia vanhojen kavereiden kanssa, perustaa bändi. Emmillä oli viulunsa. Pianoa soittaneelle Marialle hankittiin matkaharmoni, jonka pystyy helposti ottamaan keikoille mukaan.

Pian Emmi ja Maria alkoivat tehdä myös biisejä. Aluksi teki tiukkaa kertoa omia ehdotuksia edes hyvälle ystävälle. Sittemmin yhteistyö on muuttunut rennommaksi.

— Yksikin laulu kirjoitettiin niin, että pallottelimme sanoituksia Facebookissa toiselta toiselle.

Kun yleisö alkoi keikoilla kysellä, mistä Kipinän musiikkia voisi hankkia, syntyi ajatus tehdä levy.

— Emme tienneet levynteosta juuri mitään etukäteen, mutta luotimme siihen, että kyllä me osaamme ottaa asioista selvää, Emmi Suhonen nauraa.

Ja osasivathan he: viime viikonloppuna Kipinä juhli Birrassa esikoislevynsä julkaisua. Bändi toivoo välittävänsä rohkaisevaa viestiä myös yleisölleen.

— Tehkää sitä mitä itse haluatte, pistätte vain toimeksi.

 

Riina Nokso-Koivisto