Talousarvio. Taipalsaari investoi lapsiin ja nuoriin

HELENA RISSANEN

Kirjoittaja:
Taipalsaari investoi seuraavan kolmen vuoden aikana liki 12 miljoonaa euroa lähinnä kouluihin ja päiväkoteihin. Velkamäärä kasvaa, mutta vielä ensi vuoden päättyessä kuntalaisen keskimääräinen velkataakka on noin 2 000 euroa. Peruspalveluista ei kunnanjohtaja Jari Willmanin mukaan tingitä. Omaisuuden myynti, säästöt ja kiinteistöveron korotus tasapainottavat taloutta noin miljoonalla eurolla.

 

Miten tulot kehittyvät?

— Ensi vuoden valtionosuudet ovat 500 000 tämänvuotista pienemmät, ja vuonna 2015 ne putoavat vielä arviolta 400 000. Kunnan verotulot kehittyvät kohtuullisesti. Tämän vuoden 17,5 miljoonasta verotulojen arvioidaan nousevan 17,8 miljoonaan euroon.

 

Mitä tapahtuu menoille?

— Menot nousevat noin 0,8 miljoonaa. Summaan sisältyvät Eksoten alijäämien kattaminen ja vajekorjaukset noin 900 000 euroa. Muuten Eksoten menojen kasvu on maltillista. Muut vähäiset menolisäykset tulevat lainojen koroista sekä muista toimintakuluista. Vuosikate on ensi vuonna 1,7 miljoonaa ja poistot 1,5 miljoonaa, eli tilikauden tulos olisi noin 200 000 plussan puolella.

 

Suurimmat investoinnit?

— Kirkonkylän koulun laajennukseen on ensi vuodelle varattu noin 1,3 miljoonaa euroa. Laajennuksen ja liikuntahallin kokonaiskustannusarvio on noin 6,5 miljoonaa. Siinä on mukana päiväkoti, joka rakennetaan ehkä vuonna 2015. Saimaanharjun nykyinen päiväkoti puretaan mahdollisimman pikaisesti, ja todennäköisesti syksyllä aloitetaan uuden rakentaminen. Se vie ensi vuonna noin 1,5  miljoonaa. Tähän kokonaisuuteen liittyy myös keskuskeittiön rakentaminen. Päiväkoti maksaa 3 miljoonaa ja keskuskeittiö miljoonan.  Nuorisotilan rakentaminen kirjaston yhteyteen aloitetaan kesällä, sen kustannusarvio on 700 000 euroa.

 

Velkaantuuko kunta?

— Tottakai velkaantuu tällä investointimäärällä. Lähtötilanne meillä on kuitenkin hyvä. Kunnalla on velkaa runsaat viisi miljoonaa eli noin 1 100 euroa per kuntalainen.

Taipalsaaren kunnanvaltuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion keskiviikkona.

Helena Rissanen