Savitaipale katsoo vuoteen 1918

Savitaipale. Pentti Pylkkö kokosi kattavan teoksen sotatalven tapahtumista. Kirkon polttoon ei vieläkään löytynyt selvää syyllistä.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen

VIIDEN vuoden tutkimusurakka ei mene ohi jälkiä jättämättä. Pentti Pylkkö kuvailee oloaan oudoksi nyt, kun vuoden 1918 tapahtumista Savitaipaleella kertova kirja on viimein valmistunut.

Arkistossa istuminen ja kirjoittaminen kyllä sujuivat. Vaikeinta oli lukea, mitä tutut voivat tehdä toisilleen.

-Historiallisista tapahtumista kertominen on ollut tuskallista ja eläytyminen välillä rankkaa.

Esimakua tulevasta saatiin jo kirjoissa Pelon päivät ja Kauhun kevät, joissa sodan kokeneet siviilit ja sotilaat kertoivat kokemuksiaan. Selväksi kävi näkökulmasta riippumatta, ettei sota ohittanut Savitaipaletta jälkiä jättämättä.

 

PUNAISTEN ja valkoisten rintamalinja halkoi Savitaipaletta koko sodan ajan. Viimeisissä taisteluissa huhtikuun lopulla kirkkokin paloi epäselvissä oloissa.

495-sivuisessa teoksessa käsitellään kaiken muun ohella myös kirkon palamiseen johtaneita tapahtumia. Yksiselitteistä syyllistä Pylkkö ei käy kirjassa nimeämään.

Monelle muulle epäselvälle tapaukselle arkistojen penkominen toi selvyyden. Dokumenteista löytyi yksityiskohtaista tietoa taisteluista ja sotarikoksista, joilta eivät välttyneet edes naiset eivätkä lapset.

Vaikeistakin historiallisista tapahtumista oli kirjoitettava lähteitä kunnioittaen. Pylkkö asettui uhrien asemaan ja laittoi tapahtumissa mainittujen ihmisten nimet kirjaansa sellaisina kuin ne dokumenteissa esitettiin.

-Miksi pahantekijöitä pitäisi suojella?

 

AINEISTOA kerättiin eri lähteistä niin paljon, että loppujen lopuksi oli tehtävä raakaa valintaa. Mielenkiintoista materiaalia saattaa riittää vielä yhteen teokseen.

-Jossain on varmaan vielä Savitaipaleeseen liittynyttä tietoa, mutta oleellista tietoa tuskin jäi kovin paljon kirjan ulkopuolelle.

Etenkin valtiorikoksista syytettyjen oikeudenkäyntipöytäkirjat sisälsivät mielenkiintoista materiaalia. Tuomiot eivät Pylkköä niinkään kiinnostaneet, vaan dokumentteihin tallentuneet ihmisten tarinat.

-Aatteen palo ei ratkaissut ihmiskohtaloita.

 

VUODEN 1918 historiaa on kirjoitettu Savitaipaleella pitkälti talkoopohjalta pääteosta aiempien julkaisujen tuotolla rahoittaen. Työryhmä oli mukana kokoamassa aineistoa ja aiempia kirjoja, mutta pääteos jäi Pylkön itsensä kirjoitettavaksi.

Vaiettu vuosi – Savitaipaleen rintama 1918 -kirjasta on otettu tuhannen kappaleen painos. Teosta myydään Savitaipaleen ja lähiseudun kaupoissa 40 euron hintaan. Kirjaa saa myös kirjoittajalta.

 

Pentti Pylkkö

Syntynyt vuonna 1941 Savitaipaleella.

Metsänhoitajan koulutus.

Perheessä vaimo ja kuusi aikuista lasta.

Asuu omakotitalossa Savitaipaleella.

Harrastuksina liikunta, historia ja kielet.

Anne Kokkonen