Graniitti lohkeaa pakkasessakin

KIVITEOLLISUUS. Raakakiven louhinta työllistää Etelä-Karjalassa. Palin Granitin toiminta on painottunut jo vuosia Kaakkois-Suomen graniittialueille.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

Mätön kylässä Ylämaalla on pakkasta 17 astetta. Se ei jarruttele Reijo Salolaista, joka pesee ulkona painepesurilla tonneja painavaa graniittilohkaretta. Pesun jälkeen lohkare saa kylkeensä tuotemerkinnät, ja sitten se siirretään välivarastoon odottamaan kuljetusta satamaan ja edelleen maailmalle.

Vuoriteknikko Salolainen työskentelee työnjohtajana Palin Granitin Mätön louhimolla, missä graniitin louhinta alkoi kuusi vuotta sitten. Palin Granitilla hän on työskennellyt eri toimipisteissä vuodesta 1988.

-Meillä on täällä töissä kymmenen kaveria. Kaikki yhtä lukuunottamatta ovat Ylämaalta ja lähikunnista.

 

Graniitin louhinta vaatii porareita, panostajia, kuormaajien ja dumppereiden kuljettajia. Raavaiden miesten työtä, jossa nelipäiväisen työviikon työpäivän pituus on 10 tuntia ja pakkasraja 22 astetta.

-Kesällähän tämä on mukavaa hommaa eikä pakkanenkaan tuotantoa hidasta. Pitää vain huolehtia, että koneet toimivat. Tämän vuoden tavoitteemme on louhia 10 000 kuutiota kiveä, Salolainen sanoo.

 

Louhinnassa on tarkoitus saada kallioperästä irti mahdollisimman puhdas kivi ja se vaatii erityisosaamista. Työssä on monia vaativia vaiheita, ja lopputulos on kuutiomainen raakakivi, jonka paino vaihtelee muutamasta tonnista ylöspäin.

-Täällä louhimamme kivet ovat painaneet 4-36 tonnia. Kivillä on kolme väriluokkaa ja kolme laatuluokkaa, Salolainen kertoo.

Palin Granitilla on Suomessa yhteensä 17 louhimoa, joista yhdeksän Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa. Yhtiö onkin keskittänyt toimintaansa vahvasti Kaakkois-Suomeen.

Yhtiön louhimot tuottavat noin 40 000 tonnia tarvekiveä vuodessa. Tuotannosta 80 prosenttia menee vientiin, ja päämarkkina-alue on Kauko-Itä. Kiveä käytetään sisustukseen, rakennusten ulkoverhoukseen, ympäristörakentamiseen sekä muistokivien ja tulisijojen raaka-aineena.

Palinin graniittia löytyy muun muassa Tokion, Shanghain ja Singaporen, mutta myös New Yorkin, Bostonin ja Calgaryn pilvenpiirtäjistä. Kotimaan referensseistä yksi näyttävimpiä on Graniittitalo Helsingissä.

 

Yhtiön toimitusjohtajan Heikki Palinin mukaan kivibisnes on kehittynyt parin viime vuoden aikana hyvin, vaikka yleinen taloustilanne on epävarma.

-Kotimaan tilanne on raju, mutta raaka-ainetta on tarvittu. Aina kun rakennetaan, kiveä tarvitaan. Kotimaassakin valtio ja kunnat ovat rakentaneet infraa laman aikana, mikä on ollut meille hyvä asia. Ja näyttää siltä, että Eurooppakin heräilee pikkuhiljaa.

Heikki Sopanen