Kaakon orkesterit on tarkoitus naittaa

Orkesteri. Soittajavakanssien määrä putoaisi kolmanneksen. Yhteistyö voisi alkaa vuoden päästä.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö

Lappeenranta haluaa tiivistää Kymi Sinfoniettan ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin yhteistyötä. Kaupunki esittää orkesteriyhteistyön selvittämistä Kotkalle, joka on Kymi Sinfoniettan isäntäkaupunki.

Aloite tiiviimmästä yhteistyöstä on alun perin Kymenlaaksosta. Sen taustalla on kiristyvä kuntatalous, millä on vaikutuksia myös kulttuurilaitosten toimintaan. Tavoitteena on turvata korkeatasoinen orkesteritoiminta.

— Pitää miettiä uusia tapoja toimia, jotta Kaakkois-Suomessa säilyisi korkeatasoinen, monipuolisen ohjelmiston soittamiseen riittävän suuri orkesteri, Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski sanoo.

 

Selvitys tavoittelisi yhteistä perustaa orkesterien voimavarojen yhdistämiseksi. Jos virkamiestyöryhmä löytäisi yhteisen sävelen, soittajavakanssien määrä vähenisi merkittävästi Kaakkois-Suomen orkestereissa.

— Isoon kokonaisuuteen tähdätään. Yksi tulos voisi olla, että voimavaroja yhdistämällä saadaan aikaan 34—36 soittajan orkesteri. Se olisi vähän suurempi kuin Kymi Sinfonietta nykyisin, Korkiakoski kertoo.

Kotkan ja Kouvolan yhteisesti omistamassa Kymi Sinfoniettassa on 32 soittajaa ja viiden hengen hallintohenkilökunta. Lappeenrannan kaupunginorkesterissa soittajia on 21, hallintohenkilöstön määrä on kolme.

 

Korkiakoski uskoo, että kaupungeissa on halukkuutta selvittää orkestereiden yhteistyötä. Hänen mukaansa aktiivisuus asiassa voi johtaa Lappeenrannan kaupunginorkesterin kannalta hyvään lopputulokseen.

Aikataulu yhteistyön aloittamiseksi on ripeä, jos kaupungit päättävät käynnistää selvitystyön. Korkiakoski arvelee, että Kaakkois-Suomen orkestereiden yhteistyö voisi käynnistyä jo vuoden 2015 alusta.

Kymi Sinfonietta ja Lappeenrannan kaupunginorkesteri tekevät jonkinasteista yhteistyötä jo nykyisin. Orkestereilla on tavallisesti ollut vuosittainen yhteiskonsertti.

Kaupunginorkesteri selvittää tämän vuoden loppuun saakka myös yhteistä hallintomallia Mikkelin orkesterin kanssa. Orkestereiden nykyinen yhteistyö Saimaa Sinfoniettana on muutama yhteiskonsertti vuodessa.

— Tarkastelemme, mikä on hyvä vaihtoehto Lappeenrannan kannalta. Yhteistyöselvitys on ollut vireillä jo useita vuosia ja edennyt hitaasti. Tuntuu, etteivät he Mikkelissä tiedä, mitä haluavat, Korkiakoski harmittelee.

Petteri Värtö