Kauppakeskusten omistus karkasi maailmalle

Kiinteistöbisnes. Lappeenrannassa vain Opri ja Imatralla Koskikeskus on paikallisessa omistuksessa. Kauppakeskukset kiinnostavat kansainvälisiä sijoittajia.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Kansainvälinen kiinteistönomistus kukoistaa Etelä-Karjalan kaupunkien keskustoissa. Kauppakeskukset kiinnostavat maailmanlaajuistakin kiinteistöbisnestä.

Esimerkiksi Gallerian takaa löytyy Cornerstone, joka on yksi maailman suurimpia kiinteistösijoittajia.

Kauppakeskuspäällikkö Sari Mustapää naurahtaa, että Galleria on niin pieni, ja Cornerstone taas valtava. Cornerstone tuli omistajaksi runsas vuosi sitten.

-Kun avaan töissä tietokoneen, siihen lävähtävät pilvenpiirtäjät, koko maailman kohteet. Englannin kielihän meillä oli jo aiemminkin raportointikielenä.

Cornerstonen Suomen toimitusjohtaja Tuomas Sahl sanoo, että kauppakeskukset ovat kiinnostavia sijoituskohteita, ja sijoitusmarkkina on globaali.

 

Lappeenrannassa vain Oprilla on paikalliset omistajat, Erkki ja Tapani Suni. Tapani Suni arvelee, että paikallinen omistus näkyy siinä, että vuokralaiset tuntevat vuokranantajan.

-Kansainvälinen kiinteistösijoitusrahasto jää etäiseksi. Mielestäni paikallinen omistus on yleensäkin parempi kuin tämä muutenkin elinkeinoelämässä yleistynyt tytäryhtiötalous, jossa kaikki omistus on siirtynyt muualle. Paljon on Etelä-Karjalastakin myyty isompiin käsiin.

Suneiltakin on kysytty, onko Opri myynnissä.

-Toivottavasti Opri pysyy meillä. Siihen taas vaikuttaa aika paljon se, miten Lappeenrannan keskusta kehittyy. Elävän keskustan eteen on tehtävä töitä.

 

Toiminnanjohtaja Juha Tiuraniemi Kauppakeskusyhdistyksestä toteaa, että Suomi on muuttunut osaksi globaalia pääomamarkkinaa. Tiuraniemestä on hienoa, että Suomi kiinnostaa sijoituskohteena.

-Ilman näitä ulkomaisia sijoituksia kuluttajilla olisi vähemmän elävää kaupunkitilaa ja palveluita sekä elinkeinoelämällä vähemmän toimintamahdollisuuksia.

Kansainvälinen omistus on ollut Suomessa arkea 20 vuotta. Venäläistäkin omistusta voi olla.

-Venäläisiä voi olla listattujen kiinteistösijoitusyhtiöiden osakkaina eli he voivat omistaa esimerkiksi Cityconia tai Spondaa suomalaisten henkilöiden tai amerikkalaisten eläkesäätiöiden rinnalla.

Tiuraniemi korostaa, että oli omistus missä tahansa, jokaista kauppakeskusta pitää kehittää ja johtaa paikallisesti.

 

Imatran Liikekeskus Koskentori on valtakunnallisestikin harvinainen tapaus. Sen omistaa Imatran kaupungin yhtiö Imatran seudun yritystilat. Kaupunki päätti rakentamisesta, koska halusi vauhdittaa Imatrankosken kehittymistä, kertoo yritystilayhtiön toimitusjohtaja Kari Ahonen.

-Tämä oli se malli, jolla päästiin liikkeelle. Taattiin, että saatiin tehtyä liiketiloja käypään vuokratasoon ja saatiin hanke liikkeelle. Kaupungilla ei ole mitään intressiä omistaa kauppakeskusta eli myynnissä se on.

 

10 suurinta omistajaa

1. Citycon Oyj, 22 kauppakeskusta

2. Kesko, 4

3. Wereldhave, 1

4. Sponda, 4

5. KOY Ideapark Ab, 1

6. Eläke-Fennia, 2

7. Ikano Retail, 1

8. Keva, 3

9. Cornerstone Real Estate Advisers, 3

10. Tapiola, 4

 

Kiinteistösijoitusyhtiöt omistavat noin 40 prosenttia kauppakeskuksista, eläkevakuutusyhtiöt vajaat 17 prosenttia ja kiinteistörahastot noin 14 prosenttia.

Lähde: Suomen kauppakeskusyhdistys

Anne Kotiharju