Kolmesataa lukiolaista vaihtaa koulua

Lappeenranta. Joutsenon ja Lauritsalan lukiolaiset miettivät nyt, haluavatko Kimpiseen vai lyseoon. Opettajien sijoittuminen on jo päätetty. Koulumatkat ja oppikirjat mietityttävät oppilaita.

Kirjoittaja:
TIMO LAITAKARI

Vähän ärsyttää, että vuodeksi pitää vaihtaa koulua. Näin tuumaa Niklas Hämäläinen Lauritsalan lukiosta.

Hämäläisellä ja 300:lla muulla Lappeenrannan lukiolaisella on syksyllä edessä koulun vaihto. Lopetettavien Joutsenon ja Lauritsalan lukion ykkös- ja kakkosluokkalaisten pitää viimeistään ensi viikolla kertoa, haluavatko he jatkaa koulun loppuun Kimpisen vai lyseon lukiossa.

Toista vuottaan käyvä Hämäläinen ei ole omaa valintaansa tehnyt, mutta on käynyt tutustumassa kumpaankin vaihtoehtoon. Muutoksia on joka tapauksessa luvassa: Mälkiällä asuva mies joutuu vaihtamaan koulumatkalla pyörän bussiin.

– Ja kirjatkin vaihtuvat. Vanhoilla kirjoilla ei enää tee mitään.

 

Lauritsalan lukion vs. rehtori Olli Mielonen kertoo, että koulujen yhdistäminen on monimutkainen paletti, jonka suunnittelu on vasta alussa. Tähän mennessä Joutsenon ja Lauritsalan opettajien sijoittuminen uusille kouluille on saatu päätettyä.

Mielosen mukaan tämä sujui kohtuullisen hyvin, ja opettajien omia toiveita voitiin pääosin noudattaa.

Seuraava iso rypistys on oppilaiden jakaminen.

– Jos oppilaat jakautuisivat uusille kouluille epätasaisesti, niin kaikkia toiveita ei voida toteuttaa, Mielonen sanoo.

Ensisijainen tavoite on varmistaa, että kaikki oppilaat voivat jatkaa opintojaan suunniteltuja polkuja eli että koulujen kurssivalikoima kohtaa oppilaiden toiveet.

 

Valmistautuminen lukioiden yhdistämiseen on Mielosen mukaan sujunut lakkautuspäätöksen jälkeen rauhallisesti sekä henkilökunnan että oppilaiden osalta.

– Olemme tiedottaneet asiasta opiskelijoille ja huoltajille sitä mukaa kuin tietoa on ollut saatavilla ja päätöksiä on tehty.

Mielonen muistuttaa, ettei lukiopäätös koske vain kahta lopetettavaa lukiota, vaan myös Kimpistä ja lyseota.

– Tämä on niin iso muutos, ettei mikään lukio ole tämän jälkeen ennallaan.

Lukiopäätöstä tehdessä koulumatkoista puhuttiin paljon. Mielonen arvelee, ettei asia ole Lauritsalassa kovin hankala. Joutsenossa lienee vaikeampaa.

– Joukkoliikenne keskustaan toimii tältä alueelta. Meillä käy myös paljon opiskelijoita kaupungin länsipuolelta.

 

Lauritsalan kakkosluokkalainen Suvi Lyytikäinen oli oppilaskunnan puheenjohtajana aktiivisesti puolustamassa kouluaan, kun syksyllä väännettiin lukioiden lopettamisesta.

Kun lopetuspäätös tuli, se oli jonkinasteinen järkytys. Nyt katse on paljolti jo tulevassa.

– Abivuosi uudessa koulussa on iso muutos.

Pienessä Lauritsalan lukoissa on Lyytikäisen mukaan hyvä yhteishenki ja kaikki tuntevat toisensa. Hän toivoo, että myös uusiin kouluihin syntyisi vastaava henki, eikä ainakaan mitään kastijakoja muodostuisi.

 

 

 

Kahden lukion malli

Lappeenrannan valtuusto päätti joulukuussa lopettaa Joutsenon ja Lauritsalan lukiot jo tulevana keväänä.

Lopettamisella haetaan taloudellisia säästöjä.

Ensi syksynä Lappeenrannassa jatkaa vain Kimpisen ja lyseon lukiot, joihin lopetettavien lukioiden oppilaat ja opettajat siirtyvät.

Lukioon otettavien määrä säilyy kaupungissa ennallaan.

Tällä hetkellä Kimpisessä on 376 ja lyseossa 350 oppilasta.

Jatkossa kummassakin on karkeasti arvioituna noin 600 oppilasta.

Lyseon lukio järjestää jatkossakin kansainväliseen IB-tutkintoon johtavaa lukio-opetusta ja toimii Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun lukion yhteistyölukiona.

Lauritsalan lukion aikuislinjan toiminta liitetään Kimpisen lukioon.

Timo Laitakari