Laptuote joutui lomauttamaan väkeään

Lappeenranta. Laptuote-säätiö on lomauttanut osan työntekijöistään uusien palvelusopimusten viivästyessä. Rahaa tukityöllistettävien palkkaukseen ei nyt ole.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia

Laptuotteessa eletään epävarmuuden aikaa. Vuoden lopussa jouduttiin yt-neuvotteluihin, sillä TE-hallinto vähensi palvelujen ostoa samaan aikaan, kun Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kilpailutus palvelujen ostosta venyi. Uudet sopimukset ovat vielä työn alla.

Yt-neuvottelut johtivat noin kymmenen henkilön lomautuksiin eripituisiksi ajoiksi.

— Työtehtävien ja työntekijöiden tilanteen mukaan sovittiin, keitä lomautus koskee. Asioista sovittiin säätiön ja henkilökunnan kesken hyvässä yhteistyössä, vakuuttaa säätiön toimitusjohtaja Mirja Laine.

Lomautettavat seuloutuivat noin 50 työntekijän joukosta.

Pääluottamusmies Kaisa Kostamo-Laine on lopputulokseen tyytyväinen, kun sen suhteuttaa pahimpiin uhkakuviin. Hän on melko luottavainen, että töitä lomautetuillekin vielä löytyy.

 

Eksoten ja Laptuotteen välinen vanha sopimus umpeutui vuoden 2012 lopussa. Toimintaa on pyöritetty sen pohjalta myös kilpailutuksen ajan ja uusia sopimuksia sorvatessa.

Lomautuksista huolimatta asiakasmäärät säilyvät toistaiseksi ennallaan, Mirja Laine kertoo. Kehitysvammaisten ja vajaakuntoisten työtoiminnassa asiakasmäärä uusien sopimusten myötä kuitenkin pienenee.

 

Työvoimahallinto ja Kela ovat olleet Eksoten jälkeen suurimmat Laptuotteen palvelujen käyttäjät. Nyt palkkatukityöllistetyille ei ole voitu tehdä uusia sopimuksia, kun säätiöllä ei ole rahaa oman osuutensa maksamiseen.

Lisäksi määräaikaisia työntekijöitä on ollut useamman EU-hankkeen palveluksessa.

— Ne työsuhteet päättyivät vuoden lopussa, kun EU-ohjelmakausi päättyi. Uudestaan hanketoiminta käynnistyy aikaisintaan syksyllä. Tämä notkahdus on tuttua aina ohjelmakauden lopussa, Laine kertoo.

 

Työtoiminnan saralle on paljon pyrkijöitä monikansallisista yrityksistä alkaen.

— Tällaisia puitteita, toimintakeskusta työpajoineen ei muilla kuitenkaan ole ollut tarjota, Laine sanoo.

Laptuote pärjäsi Laineen mukaan kilpailutuksessa kohtuullisesti. Uusien sopimusten sorvaaminen on vielä kesken. Vasta kun ne on allekirjoitettu, nähdään lopullisesti, millä tasolla palveluja jatkossa tarjotaan.

 

Laptuote on myös yritystoimintaa. Esimerkiksi sen pesulan pyykkikoneissa pyörii ravintoloiden ja pitopalvelujen pöytäliinoja, metalliverstaiden haalareita, pappien alboja.

— Raatihuoneen hienoimmat arvotekstiilitkin tulevat meille pesuun, vastaava työvalvoja Kati Ojala kertoo.

Koneita pyörittää 15—20 hengen työporukka, joista kolme on työvalvojia ja kuusi vakituista henkilökuntaa. Muu väki tulee asiakkaina eri sopimuksin.

 

Vanha ja uusi Eksote-sopimus

Kehitysvammaisia on ollut Laptuotteella päivittäin 45 henkilöä, määrä vähenee noin 30 henkilöön.

Vajaakuntoisten työtoiminta pienenee 25 henkilöstä noin 16 henkilöön.

Nuorten työpajatoiminnan sopimusneuvottelut ovat kesken.

Yläasteikäisille tarkoitettu oppipaja jatkaa entiseen malliin.

Lakisääteisen kuntouttavan työtoiminnan 60 henkilön vuosittainen määrä saattaa kasvaa.

Kaija Lankia