Lemin palkkapussissa vajaus

Lemi. Kunnan työntekijöille tarjotaan mahdollisuutta pitää palkattomia vapaita tai lomautusta.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen

Lemin kunnan palkkamäärärahoissa on 105?000 euron vajaus. Tämän vuoden määrärahoista puuttuvat yhdeksän päivän palkkarahat kunnan työntekijöille. Siksi kunta tarjoaa koko henkilöstölle joko mahdollisuutta pitää palkattomia vapaita tai lomautusta.

Kunnankamreeri Pentti Pitkänen kertoo, että tämän vuoden talousarvion palkkamäärärahoissa on 2,3 prosentin vaje. Sivukulut ovat summassa jo mukana. Nyt on tarkoitus säästää nuo puuttuvat 105?000 euroa.

Kunnanhallitus päättää menosäästöistä maanantaina. Esityksen mukaan työntekijöille tarjotaan vaihtoehdoiksi joko yhdeksän päivän palkattomia vapaita tai yhdeksän päivän lomautusta.

 

Työntekijät voivat esittää palkattomien vapaapäivien pitämistä sellaisina ajankohtina, jolloin työt häiriintyvät mahdollisimman vähän.

Porkkanaksi on asetettu, että neljää palkatonta vapaapäivää kohti saa yhden palkallisen vapaapäivän eli tässä tapauksessa kaksi palkallista vapaapäivää.

Kunta lomauttaa ne työntekijät, jotka eivät aio pitää palkattomia vapaita. Pitkäsen mukaan lomautus ei ole rangaistus vaan vaihtoehto. Nyt on jo tiedossa, että osa työntekijöistä kallistuu lomautusten kannalle.

Vuodenvaihteessa Lemin kunnassa oli 101 vakinaista työntekijää. Heitä yhdeksän päivän säästövelvoite koskee.

 

Opetushenkilöstöä koskevat säästökeinot selvitetään erillisessä työryhmässä. Siellä tutkitaan, miten suuria säästöjä saadaan kasaan tuntimääriä vähentämällä.

Pitkäsen mukaan näinkin voidaan säästää, koska Lemillä opetustuntimäärät ovat suurempia kuin naapurikunnissa. Itse säästötavoite on opetusalalla sama kuin muuallakin toimialoilla eli yhdeksän päivää.

-?Uskomme, että tuntijaon muutoksella syntyy säästöä, mutta tarkkaa lukua ei vielä ole tiedossa, Pitkänen sanoo.

 

Lemin tämän vuoden taloudessa on muitakin epävarmoja tekijöitä.

Kunnan saamat valtionosuudet jäävät tällä tietoa noin 125?000 euroa budjetoitua pienemmiksi. Lisäksi tämän vuoden verotuloennuste saattaa olla 85?000 euroa liian optimistinen.

Näihin asioihin palataan Pitkäsen mukaan keväällä, koska asioista ei ole tällä hetkellä tarkkaa tietoa. Tuolloin tiedetään paremmin, ovatko nämä uhkat toteutumassa.

 

Kunnan ammattijärjestöt eivät hyväksy sopimuksia vapaaehtoisista palkattomista vapaista tai lomarahojen leikkauksista. Tämä tarkoittaa Pitkäsen mukaan sitä, että kunnan on käytettävä niitä säästökeinoja, jotka jäävät jäljelle.

 

Yhdeksän päivän säästötavoitteen voi myös täyttää lyhentämällä vapaaehtoisesti työaikaa. Palkattomien päivien ajaksi ei saa palkata sijaisia.

 

 

 

Ilpo Leskinen