Selkäharjun teurastamo herää eloon

ELINTARVIKKEET. Kaskein Marja muuttaa ostamaansa Järvi-Suomen Portin entiseen teurastamoon. Lappeenranta saa parikymmentä uutta elintarviketeollisuuden työpaikkaa.

Kirjoittaja:
HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Kaskein Marjan toimitusjohtaja Pekka Koivisto on innoissaan. Hän esittelee Järvi-Suomen Portin entisiä teurastamotiloja Lappeenrannan Selkäharjussa.

-Kaikelle on periaatteessa katsottu tilat valmiiksi. Täällä on valtavat mahdollisuudet toiminnan kehittämiseen, Koivisto sanoo.

Kaskein Marjasta tuli teurastamokiinteistön uusi omistaja joulukuun 21. päivä viime vuonna. Kun rakennus on remontoitu, yritys siirtää kaiken toimintansa sinne. Tällä hetkellä marjatuotteiden jalostus tapahtuu Taavetissa ja kausiluonteisesti teurastamon tiloissa, juomien valmistus Chymoksen entisessä tehtaassa Lappeenrannassa ja ostovarastotilat ovat Vesannolla ja Helsingissä.

-Tuotantoa alkaa siirtyä tänne kesälomien jälkeen, Koivisto sanoo.

Kaskein Marjan muuton myötä Lappeenranta saa parikymmentä uutta elintarviketeollisuuden työpaikkaa, mutta Luumäki puolestaan menettää 15 työpaikkaa. Yritys aikoo muuton jälkeen lisätä työntekijämääräänsä puolellakymmenellä henkilöllä.

 

Teurastamokauppa oli ollut Koiviston mielessä jo pidemmän aikaa. Teurastamorakennuksen tontteineen osti Kaskein Marja- konserniin kuuluva Kiinteistö Oy Marjahalli. Se vuokraa tilat Kaskein Marjalle ja rakennuksen toisessa päässä jo vuoden päivät toimineelle Lappeenrannan Kuljetus Oy:lle.

Tähän saakka molemmat ovat olleet teurastamossa Järvi-Suomen Portin vuokralaisina. Kuljetusyhtiöllä on noin 3 000 neliön tilat, ja Kaskein Marjalle jää 6 000 neliötä.

-Saamme synergiaetuja kuljetuksiin, kun kuljetusyhtiö on seinän takana, Koivisto sanoo.

 

Ennen muuttoa edessä on teurastamotilojen remontti. Halleja, huoneita, käytäviä. Teurastamon tarkkaan ennen kauppoja kolunnut Koivisto sanoo, että rakennuksen perusinfra on hyvässä kunnossa.

-Moni tila on käyttövalmis lähes sellaisenaan. Rakennuksesta löytyi meidän toiminnallemme tärkeä laboratoriokin. Se on hieman sotkuinen, mutta muuten hyvässä kuosissa.

Koivisto sanoo, että tilojen on vastattava paitsi Kaskein Marjan tarpeita, myös elintarvikemääräyksiä.

-Kun infra saadaan kuntoon, koneiden ja laitteiden siirtäminen on helppoa. Menee kuitenkin jonkin aikaa ennenkuin tänne töihin tullaan.

Kaskein Marja tunnetaan marjatuotteistaan. Koivisto sanoo, että jatkossa fokus on marjojen ohessa juomatuotannossa. Miehellä muhii monenlaisia kehittämissuunnitelmia, mutta hän ei vielä hiisku niistä.

Bisneksessä Koivisto ei halua puhua kasvusta. Hän kehittää, ja tuotannon kehittämisen myötä se kasvu tulee yleensä itsestään, ilman rummutuksia.

 

Kaskein Marja Oy

Perustettu 1981 Savitaipaleella, Kaskein kylässä.

Siirtyi Luumäelle 1999.

Toimiala hedelmien, marjojen, vihannesten ja muiden luonnontuotteiden kauppa ja jalostaminen sekä alkoholijuomien valmistus.

Työllistää viitisentoista henkilöä sekä kausityöläisiä.

Liikevaihto tilikaudella 10/2011-9/2012 3,5 miljoonaa euroa.

Tilikauden voitto 290 000 euroa.

Heikki Sopanen