Lomautukset kirjaston päänvaivaksi

Jenni Hirvinen

Kirjoittaja:
Lemin kirjaston arki menee kunnan säästötalkoissa takkuun. Kirjastovirkailija Annika Viik-Muhli pelkää, mitä tuleman pitää.

— Lemin ja Kuukanniemen kirjastoissa on vain yksi työntekijä. Olisiko oikein, että kirjasto menisi yhdeksäksi päiväksi kiinni?

Viik-Muhlin mukaan ”systeemi jumiutuu” kirjastovirkailijoiden palkattomien vapaapäivien tai lomautuksen aikana. Jo parissa päivässä kertyy runsas määrä kirjoja, lehtiä ja sähköposteja läpikäytäviksi.

 

Lomautukset osuvat Heili-kirjastokimpan alkutaipaleelle. Kirjastovirkailija setvii kirjakiertoa kaikkiaan kahdeksaan kuntaan ja yli kahteenkymmeneen kirjastoon.

— Kaikki on uutta. Kirjapyyntöjä tulee ympäri pitäjiä. Tässä on tarpeeksi tekemistä ilman säästöpaineitakin.

Viik-Muhlin mukaan alustavasti on esitetty, että Lemin ja Kuukanniemen kirjastovirkailijat pitäisivät palkatonta lomaa vuoroviikoin. Kirjastot olisivat tällöin vuorotellen suljettuina.

 

Iitiän päiväkodin lastenhoitajat suhtautuvat lomautuksiin ymmärtäen. Raija Ala-Outinen ja Pirjo Haiko pitävät palkattomia vapaapäiviä mielellään.

— Eipä tässä ole mitään uutta. Pidin palkattomia jo viime vuoden puolella, Haiko kertoo.

Päiväkodin toiminta ei lastenhoitajien mukaan häiriinny, sillä vapaata voi pitää koulujen loma-aikoina tai muuna sopivana ajankohtana.

— Riippuu asenteesta ja taloustilanteesta, kuinka lomautuksiin suhtautuu, Ala-Outinen ja Haiko pohtivat.

Iitiän päiväkodissa työskentelee kaikkiaan kahdeksan lastenhoitajaa.

 

Lemiläistä Kirsi Suomalaista harmittaa. Lomautus ei koske häntä, mutta ikävältä tuntuu asianosaisten puolesta.

— Mutta minkäs teet. Jostain rahaa on nipistettävä, enkä keksi muuta keinoa.

Paikallinen konealan yrittäjä Markku Hovi on säästötoimista nyreissään. Hänen mielestään kunta kohdistaa varansa väärin.

— Eksoten takia syydetään tolkuttomasti rahaa.

Jenni Hirvinen