Musiikkiluokilta ei pakoa maksujen takia

Lappeenranta. Musiikkiluokkien soitinopetus jatkuu musiikkiopistossa, mutta huoltajien maksamana. Oppilasta ei tosin voida enää velvoittaa osallistumaan maksulliseen opetukseen.

Liisa Kukkola

Musiikkiluokkien toiminta ja opetus jatkuvat entisenlaisina Lappeenrannan kaupungin tekemistä  koulusäästöistä huolimatta. Erona entiseen on, että musiikkiluokkalaiset maksavat itse Lappeenrannan musiikkiopistossa annettavan soitinopetuksen. Ennen se oli oppilaille ilmaista.

Musiikkiopiston rehtori Hannele Piippo-Fair ja apulaisrehtori Timo Lehtonen ovat hieman huolissaan, vaikuttaako musiikkiluokalle hakevien määrään se, että ilmainen on muuttunut maksulliseksi -Uusille musiikkiluokkalaisille tilanne soitinopetuksen maksullisuudesta on selvä, mutta niissä jo opiskelevien kannalta tilanne on ongelmallisempi. He eivät ole voineet vaikuttaa tilanteeseen mitenkään, Piippo-Fair sanoo.

 

Kimpisen koululle tai opetustoimeen ei ole tullut yhtään kyselyä tai edes nurinaa musiikkiopiston opetuksen muuttumisesta maksulliseksi, eikä kukaan ole tästä syystä halunnut lopettaa opiskelua musiikkiluokilla.

Piippo-Fair tietää muutamia tapauksia, joissa asiasta on keskusteltu, mutta yhteydenottoja ei musiikkiopistolle ei lopettamishaluista ole tullut.

-Lappeenrannan musiikkiluokkien ilmainen musiikkiopisto-opetus oli ainutlaatuista Suomessa. Muualla musiikkiluokkalaiset ovat maksaneet soitinopetuksensa itse, jos sellainen on musiikkiluokkaan kuulunut, Lehtonen sanoo.

Myöskään koulumatkojen muuttuminen maksulliseksi ei ole aiheuttanut musiikkiluokilta lähtemisiä. Aikaisemmin kaupunki maksoi musiikkiluokkalaisten koulumatkat, mutta nykyisin huoltajat vastaavat matkoista itse. Vain siinä tapauksessa, että oppilas olisi oikeutettu koulukyytiin ensisijaiseen kouluun, hän voi saada avustusta koulumatkaan musiikkiluokalle.

 

Perusopetuslain mukaan koulun käyminen ei saa maksaa oppilaalle mitään. Musiikkiluokkalaisia ei voida enää velvoittaa ottamaan osaa musiikkiluokille kuuluvaan maksulliseen, musiikkiopistossa annettavaan soitinopetukseen.

-Perusopetuslain takia on mahdollista, että oppilas hakee musiikkiluokalle, muttei ota osaa soitinopetukseen vaan ainoastaan siihen opetukseen, jota musiikkiluokalla annetaan eli musiikin perusteisiin ja laulamiseen, Piippo-Fair sanoo.

Soittimiaan musiikkiluokkalaiset pääsevät yhdessä soittamaan musiikkiluokkien orkesterissa muun muassa koulun juhlissa.

 

Musiikkiopiston lukuvuosimaksu on musiikkiluokkalaiselle 420 euroa. Musiikkiopistolla ei kuitenkaan vielä tiedetä, joudutaanko maksua nostamaan uudestaan syksyllä.

-Musiikkiopisto on säästänyt muun muassa siivouksesta ja ilmoittelusta ja lyhentämällä 45 minuuttia pidempiä oppitunteja. Nähtäväksi jää, pitääkö lukukausimaksuja korottaa lisää, Piippo-Fair sanoo.

-Eräs musiikkiopisto joutui korottamaan vuosimaksunsa 760 euroon, mikä vähensi oppilaiden määrää 10 prosentilla. Loput alkoivat harjoitella entistä tiukemmin, Lehtonen kertoo.

-Se hyvä puoli opetuksen muuttumisesta maksulliseksi voi olla, että jäljelle jäävät ovat entistä sitoutuneempia musiikin opiskeluun, Piippo-Fair arvelee.

 

Info-tilaisuus musiikkiluokille hakeneille Lpr:n musiikkiopiston Helkiö-salissa ma 20.1. kello 18.

 

Musiikkiluokalle hakeneet 1979-2013

Suurin hakijamäärä vuonna 2001, jolloin haki 85 oppilasta.

Pienin määrä vuonna 2010, jolloin haki 32 oppilasta.

Hakijakeskimäärä 55,8 oppilasta.

Enimmillään musiikkiluokalle voidaan ottaa 30 oppilasta.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola