Categories
Artikkelit

Talkootyötä säiden armoilla

LEMI.  Juhani Huttunen on jo noin kymmenen vuotta kuulunut porukkaan, joka pitää talkoilla kunnossa kylän kiekkokaukaloa.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia

Ensimmäinen jää oli höyläämistä vaille luistelukunnossa ennen sulamistaan.

Nyt lemiläinen Juhani Huttunen, 27, odottaa uutta useamman päivän pakkaskautta, että pääsisi taas jäädyttämään Huttulan kiekkokaukaloa.

Huttunen ja pari muuta nuorta miestä ovat jo liki kymmenen vuoden ajan pitäneet huolta siitä, että Huttulassa on päästy pelailemaan ja luistelemaan.

— Kolme, neljä kertaa talvessa on jää jouduttu tekemään uudestaan, kun se on sulanut pois, Huttunen kertoo. Tämä talvi ei siis ole poikkeus, vaikka nyt ensimmäistä luistelupäivää on jouduttu odottamaan tavallista pitempään.

Työnjako kunnan ja kylän nuorten miesten välillä on, että miehet tekevät talkoilla jään ja kunta käy kerran viikossa sen höyläämässä.

— Olemme kehittäneet omaa välineistöä jään viimeistelyyn. Vesiletkun päässä on rättisysteemi, jolla pyyhimme jään. Siitä tulee tasaisempi kuin kunnan höylällä, Huttunen kertoo.

Jäädytys on vain osa nuorten miesten talkoourakkaa, sillä talven aikana sataa lunta tuon tuosta. Huttunen ei ole juuri koskaan päässyt luistelemaan ilman että ensin olisi tarvinnut tarttua kolaan ja lumilapioon.

— Lunta osaa mättää kuka tahansa. Ei haittaisi, jos siihen työhön olisi enemmänkin tekijöitä, hän vihjaa.

 

Syksyllä Lemin kunnan vapaa-aikatoimi palkitsi Juhani Huttusen tiimin pienellä stipendillä. Bensarahaa kaukalonhoitajat ovat saaneet Huttulan martoilta ja valaistussähköstä on vastannut Huttulan seudun kyläyhdistys.

Kyläyhdistyksen mahdollinen lakkaaminen huolettaakin Huttusta.

— Toivottavasti saataisiin siihen nuoria mukaan, hän sanoo pian ratkaisevaa kokoustaan pitävästä yhdistyksestä.

Vedestä ei ole tarvinnut maksaa, sillä kaukalon kulmalla on kaivo, jossa sitä on riittänyt.

 

Viime kesänä Huttunen kavereineen kunnosti kaukalon laitoja, sillä ne olivat alareunastaan jo aivan lahot. Laidat on peritty Kuukanniemestä, eivätkä ne enää ole ihan priimakunnossa.

— Ennen näitä meni pari talvea, ettei ollut laitoja ollenkaan, oli vain lumipenkat kun vanha kaukalo oli purettu pois, Huttunen kertoo.

Hän arvelee, että uusia laitoja ei saa mistään, ellei sitten jonkin hankkeen kautta hankkisi rahaa ja rakentaisi itse.

 

Luistelijoita ja pelailijoita Huttulassa riittää, vaikka nyt ei joukkuetta puulaakikaukalopalloon ole ollutkaan.

— Kolme tai neljä lapsiperhettä käy luistelemassa. Juuri yksi kaveri sai lapsen, Juhani Huttunen kertoo.

 

Huttulan kiekkokaukalo on Lemin Huttulassa valtatie 13:n tuntumassa. Samalla alueella ovat kyläyhdistyksen laavu ja kota. Kodassa pidetään torstaina 9.1. kello 18 kokous, jossa päätetään, jatketaanko kyläyhdistyksen toimintaa.

Kaija Lankia