Verot nousevat, rakentaminen jatkuu

2014. Uusi vuosi ei tuo vain maksujen ja taksojen korotuksia ja kouluverkon uudistuksia. Kansalaisia eivät lohduta edes karkki tai viina, nekin kallistuvat.

Kirjoittaja:
Työryhmä: Vesa Salminen, Timo Laitakari, Anu Pakarinen, Tiina Räikkönen, Anssi Kemppinen, Jarmo Hämäläinen, Riina Nokso-Koivisto ja Päivi Virta-Salo.

 

Lappeenranta

Rakentaminen. Mustolan Ikean ja Ikano-kauppakeskuksen rakentamisesta odotetaan lopullista päätöstä alkuvuonna. Megaluokan kauppakeskuksen kaava on valmis ja voimassa. Tontilla on jo tehty maanrakennusta, varsinaisten rakennustöiden pitäisi alkaa keväällä.

Keskustan City-korttelin rakentamisen odotetaan käynnistyvän keväällä. Ensimmäisenä uutta alkanee nousta Koulukadun varressa rakennusliike Jatkeen tontilla. Myös Lemminkäisen odotetaan aloittavan kevätpuolella työt sekä Koulukadun tontillaan että Tapanaisen talon tontilla, jonne osuuspankki on suunnitellut pääkonttoriaan.

Koulut. Joutsenon ja Lauritsalan lukiot suljetaan kevään jälkeen. Muutoin kouluverkko pysyy 2014 ennallaan. Lauritsalan ja Pontuksen uusien alakoulujen suunnittelu alkaa.

Päiväkodit. Alakylän päiväkoti laajenee ja muuttaa nimensä Keltun päiväkodiksi. Uudisrakennus korvaa suljetun Pallon päiväkodin.

Terveyspalvelut. Ylämaan terveyskeskus ei enää aukene jouluseisokilta. Terveyspalvelut kutistuvat kerran viikossa käyvään Mallu-autoon. Lääkärireissut tehdään jatkossa Armilaan.

Kulttuuri. Lappeenrannan kaupunginteatteri ei säästösyistä tuota tänä vuonna kesäteatteria. Edelleen on auki, nähdäänkö Linnoituksessa kesällä teatteria ja jos nähdään, kenen tekemänä. Elokuinen kaiken kansan karnevaali jää juhlimatta, kun kaupunki ei enää järjestä Linnoituksen yötä.

Lappeenrannan musiikkiopiston avustusta leikattiin, minkä takia opisto nosti tammikuun alusta lukukausimaksuja ja soittotunnit muuttuivat maksullisiksi musiikkiluokkalaisille. Kaupunginorkesteri nosti konserttilipun hintoja, mutta se alkaa järjestää edullisia iltapäiväkonsertteja.

Urheilu. Juniorien harjoitusvuorot muuttuvat maksullisiksi Lappeenrannan kaupungin liikuntapaikoilla toukokuun alusta. Uimahallimaksut nousevat heti vuoden alusta. Liikuntapaikkojen korotetut maksut aikuisten vuoroilla tulevat myös voimaan vuoden alussa.

 

Imatra

Rakentaminen. Uuden Prisman rakentaminen alkaa Mansikkalassa. Kesäteatterin katsomo uusitaan. Peruskorjaus alkaa joko Savikannan koulussa tai Imatran vanhalla lyseolla. Kohde varmistuu alkuvuonna. Uusi Tainionkosken päiväkoti otetaan käyttöön syksyllä.

Leirintäalue avataan kesällä uudessa paikassa Ukonniemen monitoimihallin vieressä.

Lääkäripalvelut keskitetään 1.3. alkaen Honkaharjun sairaalaan.

Urheilu. Uimahallissa ja urheilutalolla nostetaan hintoja vuoden alussa. Myös koulujen liikuntasalien iltakäyttö ja ensilumen latu muuttuvat ensi vuoden aikana maksulliseksi.

 

Luumäki

Koulut. Taavetin koulun asuntosiipi remontoidaan opetuskäyttöön ja koulun julkisivu- ja piha kunnostetaan 1,3 miljoonalla.

 

Parikkala

Kunnanjohtaja. Hans Olanderin tilalle valittava uusi kunnanjohtaja aloittaa työnsä Parikkalassa. Valinta tehtäneen jo alkuvuonna.

Kauppa. Kuutostien varren Koirniemen kauppa-alue saa lisäväriä, kun Laatokan portin kalakauppa muuttaa sinne syksyllä.

 

Ruokolahti

Hyvinvointiasema. Ruokolahdella terveysasema muuttuu hyvinvointiasemaksi. Ruokolahden lisäksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri kokeilee palvelujen yhdistelmää Lauritsalassa ja Lemillä.

 

Rautjärvi

Koulut. Rautjärven yläkoululaiset ja lukiolaiset siirtyvät syksyllä opiskelemaan parakkeihin Simpeleellä. Rautjärvi alkaa rakentaa kesällä uutta yhtenäiskoulua, joka on kunnan mittavin investointi kymmeniin vuosiin.

 

Taipalsaari

Kirkonkylän koulun laajennuksen aloitukseen on ensi vuodelle varattu 1,3 miljoonaa euroa. Saimaanharjun päiväkoti puretaan, ja todennäköisesti syksyllä aloitetaan uuden rakentaminen. Tuntemattoman lahjoittajan tukeman nuorisotilan rakentaminen kirjaston yhteyteen alkaa kesällä.

Työryhmä: Vesa Salminen, Timo Laitakari, Anu Pakarinen, Tiina Räikkönen, Anssi Kemppinen, Jarmo Hämäläinen, Riina Nokso-Koivisto ja Päivi Virta-Salo.