Etelä-Karjalan ainoa on Suomen ykkönen

LAPPEENRANTA. Saku Veikkanen johtaa snookerin Suomen mestaruussarjaa viiden osakilpailun jälkeen.

Kirjoittaja:
ANSSI SILVENNOINEN

SAKU VEIKKANEN on hämmästyttänyt Suomen biljardiväkeä viime aikoina. Saimaan ammattiopistossa merkonomiksi opiskeleva lappeenrantalainen vaihtoi poolista snookeriin hieman yli vuosi sitten. Hän voitti heti ensimmäisen kisansa, 1. divisioonan osakilpailun, vasta 15-vuotiaana.

Kehitys on jatkunut vauhdilla. Tällä hetkellä Veikkanen johtaa Suomen mestaruussarjaa selvällä piste-erolla Helsingin Ritz-biljardin Antti Tolvaseen, joka on aikuisten arvokisakävijä.

-Yllättävän hyvin on mennyt. En olisi ennen kautta uskonut, että johdan tässä vaiheessa mestistä, Veikkanen, 16, sanoo.

Veikkasella on vahva biljarditausta. Vuonna 2008 hän oli poolin EM-kisojen koulupoikien sarjan nuorin osallistuja 11-vuotiaana.

Kaksi vuotta myöhemmin Veikkanen valittiin Euroopan poolbiljardiliiton nuorten valmennusryhmään ikäluokkansa lupaavimpana eurooppalaisena pelaajana.

-Jotenkin ehkä kyllästyin poolin pelaamiseen. Alkoi tehdä mieli kokeilla jotain uutta. Kiinnostuin snookerista, hommattiin pöytä kotiin ja siitä se sitten pikkuhiljaa lähti.

 

MESTARUUSSARJASSA Veikkanen on yltänyt finaaliin neljässä osakilpailussa viidestä. Ensimmäinen osakilpailuvoitto tuli joulukuussa Turussa ja toinen heti perään Helsingissä tammikuun lopussa.

-Kehitys on kai harjoittelun tulosta. En oikein muuta keksi. Olen harjoitellut paljon, joten pelin taso on noussut nopeasti.

Veikkanen on ollut pienestä asti tunnollinen ja tarkka harjoittelija. Harjoitusmäärät kasvoivat, kun pool vaihtui snookeriin.

-Viikossa harjoittelen tavallisesti yli 20 tuntia, mutta välillä myös yli 30 tuntia.

 

Veikkasen mukaan hyvältä pelaajalta vaaditaan henkistä voimaa ja hyvää tekniikkaa.

-Tiukassa paikassa pitää pystyä tekemään hyviä lyöntejä. Laji vaatii perusvarmuutta, jotta pystyy lyömään helpot suurella prosentilla pussiin.

Kilpailemisen merkitys kehittymisessä on suuri. Veikkanen on Etelä-Karjalan ainoa snookerin kilpapelaaja, joiden määrä on koko Suomessa varsin pieni, joten ulkomailla kilpailemisen arvo korostuu. Biljardi on vienyt Veikkasen kisareissuille tähän asti ”noin kymmeneen” maahan.

Tänä vuonna Veikkasen tavoite on pitää ykköspaikka snookerin mestaruussarjan rankingissa ja pärjätä alle 21-vuotiaiden Euroopan-mestaruuskisoissa Romaniassa maaliskuussa. Tähtäimessä on myös miesten SM-mitali.

Snookerissa on mahdollisuus ammattilaisuuteen. Kansainväliselle pääkiertueelle ponnistaminen Suomesta on hankalaa mutta mahdollista, minkä lajilegenda Robin Hull on todistanut.

-Ammattilaisuus on enemmän unelma kuin tavoite. Vaikea sanoa, riittävätkö kyvyt sinne asti.

Mikä snookerissa kiehtoo?

-Tämä on vain niin kivaa. Tässä voi kehittyä aina. Rajoja ei ole.

 

Snooker

Yksi biljardin pelimuoto.

15 punaista palloa ja kuusi muunväristä: keltainen, vihreä, ruskea, sininen, vaaleanpunainen ja musta.

Pisteitä jaetaan pussitetuista palloista. Erän voittaa enemmän pisteitä kerännyt pelaaja. Ottelu koostuu ennalta sovitusta määrästä eriä.

Arvostetuimpia ammattilaisturnauksia ovat The Masters, Britannian mestaruusturnaus ja kauden päättävä MM-turnaus.

Tammikuussa The Mastersin palkintopotti oli 600?000 puntaa, josta kisan voittanut Ronnie O’Sullivan voitti 200?000 puntaa.

Suomessa lajin kasvua on rajoittanut snooker-pöytien vähyys biljardisaleilla.

Lähde: Wikipedia

Anssi Silvennoinen