Etelä-Karjalasta ei pyydetty apua

Kuolonkolari. Venäjä hoitaa vuokra-alueen tieonnettomuudet itse, mutta pyytää joskus lisäapua Suomesta.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen

Etelä-Karjalan pelastuslaitos sai tiedon kanavan huoltotien onnettomuudesta puolisen tuntia tapahtuneen jälkeen. Palomestari Pasi Korpelan mukaan onnettomuuteen tiedettiin siten varautua.

Apua ei Venäjän puolelta kuitenkaan tällä kertaa pyydetty. Apua on kysytty Suomesta silloin tällöin, harvakseltaan.

Palopäällikkö Arto Mäkelä kertoo, että kolarin hoitaminen meni juuri siten kuin Suomen ja Venäjän välillä on sovittu. Sopimuksen mukaan Saimaan kanavan vuokra-alueen tieliikenneonnettomuudet hoitaa Venäjä.

Venäjällä on mahdollisuus pyytää lisäapua Suomesta. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella on Mäkelän mukaan tehtävään valmiiksi nimetyt joukot, jos apua pyydetään.

Vuokra-alueen vesiliikenneonnettomuudet sekä kanavan rakenteet ja laitteet kuuluvat Suomen vastuulle. Jos liikenneonnettomuus koskee Liikenneviraston henkilökuntaa tai urakoitsijoita, sen hoitaa Suomi.

 

Toimistopäällikkö Seppo Kykkänen Saimaan kanavavaltuutetun toimistosta kertoo, että uusi Saimaan kanavan vuokrasopimus selkeytti pelisääntöjä vuokra-alueella. Venäjän hoitovastuu tieliikenteen onnettomuuksissa on yksiselitteisesti todettu.

Kykkäsen toimiston liikennetarkastajien ei tarvinnut selvitellä tätä onnettomuutta toisin kuin takavuosien kolareissa.

Nyt liikennetarkastajat huolehtivat kanava-alueen yleisestä valvonnasta ja järjestyksenpidosta sekä huoltoliikenteestä.

Kykkänen toimi lauantaina lähinnä yhteydenpitäjänä niin Liikennevirastoon kuin Venäjän kanavaltuutetun toimistoon.

-Saimme ja jaoimme tietoa. Meillä on toimivat tiedotuskanavat vuokra-alueen asioissa. Tieto kulkee nopeasti joka suuntaan.

Ilpo Leskinen