Venäjä on suosituin A2-kieli Lappeenrannassa

Lappeenranta. Prosentuaalisesti venäjän osuus tippui hivenen viime vuodesta, mutta kasvoi lukumääräisesti.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen

Venäjä on pitänyt pintansa Lappeenrannan peruskoululaisten toisena vieraana kielenä. Nyt tehdyistä A2-kielen valinnoista venäjän osuus oli 69 prosenttia. Saksan osuus oli 13 prosenttia, samoin ranskan. Espanjan osuus oli viisi prosenttia.

Vuosi sitten venäjän osuus oli 71 prosenttia. Venäjän kieltä valittiin vapaaehtoiseksi vieraaksi kieleksi kuitenkin lukumääräisesti enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

-Koko ikäluokasta 30 prosenttia valitsi vapaaehtoiseksi vieraaksi kieleksi venäjän, toteaa perusopetusjohtaja Mari Routti.

Myös saksan ja ranskan valintojen määrä kasvoi hivenen edelliseen vuoteen verrattuna. Yhteensä vapaaehtoisen vieraan kielen valitsi 44 prosenttia koko ikäluokasta.

Valinnan tekivät peruskoulun kolmasluokkalaisten huoltajat.

 

Kasvatus- ja opetustoimessa valmistellaan parhaillaan päätöstä perustettavista kieliryhmistä kasvatus- ja opetuslautakunnalle. Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää asiasta huhtikuun kokouksessaan 14.4.

-Tässä vaiheessa ei vielä pystytä arvioimaan, kuinka monta ryhmää pystytään muodostamaan.

Kasvatus- ja opetustoimessa valmistellaan kielistrategiaa. Se valmistuu tämän kevään aikana.

-Strategian valmistelun yhteydessä on tehty muun muassa peruskoulun ykkös- ja kakkosluokkalaisten huoltajille kysely, jossa selvitettiin heidän näkemyksiään toivomistaan kieltenopiskelumahdollisuuksista peruskoulussa. Näyttää siltä, että kieliohjelma vastaa pitkälti huoltajien näkemyksiä, koska vain kuusi prosenttia toivoi, että oppilaat voisivat aloittaa venäjän opiskelun ensimmäisenä vieraana kielenä. Toiseksi vieraaksi kieleksi sitä toivoi 96 prosenttia vanhemmista.

 

Tarjolla on 80 aloitus-paikkaa kolmessa koulutus-ohjelmassa.

Heikki Sairanen