Kalkkiuunit kiinni Lappeenrannassa

Heikki Sopanen

Kirjoittaja:
Lappeenranta. Nordkalk on tehnyt lopullisen päätöksen kahden kalkkiuunin sulkemisesta Lappeenrannassa. Uunit kylmenevät toukokuun 2014 loppuun mennessä. Yhtiön johdon mukaan markkinatilanteessa ei ole tapahtunut sellaista muutosta, että se puoltaisi poltetun kalkin tuotannon jatkamista Lappeenrannassa.

Uunien sulkeminen vie työt 13 ihmiseltä. Viime syksynä yhtiö kertoi, että yt-neuvottelujen lopputuloksena Lappeenrannasta vähenee yhteensä 27 työpaikkaa. Muut työpaikat katoavat kaivoksesta, laboratoriosta ja rikastamoista.

Yhtiö kertoi tiistaina tiedotteessaan, että keskustelut työjärjestelyistä henkilökunnan kanssa aloitetaan välittömästi. Päämääränä on selvitä mahdollisimman vähillä irtisanomisilla.

Yt-neuvottelujen taustalla oli heikentyneen markkinatilanteen lisäksi Nordkalk-konsernin tarve tehostaa toimintaansa tuotantokapasiteetin käyttöä parantamalla. Nordkalkilla on kalkkiuuneja Lohjan Tytyrissä, Savonlinnan Louhella, Paraisilla ja Raahessa sekä Norjassa, Ruotsissa ja Virossa.

Lappeenrannassa Nordkalkilla on kalkkiuunien lisäksi kaivos sekä kalsiittia ja wollastoniittia valmistavat rikastamot. Yhtiöllä on Lappeenrannassa 166 työntekijää, mukaan lukien tytäryhtiö Suomen Karbonaatti Oy.

Heikki Sopanen