Categories
Artikkelit

Kimpisen ja lyseon lukioita ei yhdistetä

Lappeenranta. Lautakunta päätti, että Lappeenrannan lukiot jatkavat toistaiseksi itsenäisinä. Asiaan palataan syksyllä 2016. Demarit kannattaa kaupungin lukioiden hallinnollista yhdistämistä.

Kirjoittaja:
TIMO LAITAKARI

Kimpisen ja lyseon lukiot jatkavat toistaiseksi itsenäisinä. Lappeenrannan kasvatus- ja opetuslautakunta päätti asiasta tiistai-iltana. Esillä oli myös vaihtoehto, että koulut olisi hallinnollisesti yhdistetty, vaikka käytännön koulutyö olisi jatkunut nykyisissä tiloissa.

Lautakunta linjasi, että hallintomalliin palataan syksyllä 2016 ja Kimpisen lukion rehtorin virka täytetään määräaikaisena kesään 2017 saakka.

Lukioasiaan tuli poliittista värinää, kun SDP:n valtuustoryhmä aiemmin linjasi olevansa yhden lukion kannalla.

-?Yksi lukio ja yksi hallinto, demariryhmän puheenjohtaja Päivi Kukkonen kuvaa.

-?Kun kerran Joutseno ja Lauritsalakin saatiin yhdistettyä muihin lukioihin, miksi ei onnistuisi yhdistäminen laajemminkin. Mutta ei tietenkään niin, että koska kerran Lauritsala ja Joutsenokin yhdistettiin, niin nämäkin pitää yhdistää.

 

Lukioiden hallintomallia valmistellut toimialajohtaja Tuija Willberg kallistui selvästi kahden itsenäisen koulun kannalle. Yhdistämistä puoltaneita seikkoja hän ei juuri löytänyt. Rahalliseksi hyödyksi hän arvioi 4?646 euroa, joka tulisi siitä, että yhden rehtorin tehtävä muuttuisi apulaisrehtorin tehtäväksi.

Myös rehtorit ja neljän nykyisen lukion oppilaskunnat näkevät jatkamisen kahtena kouluna viisaampana. Oppilaskunnat pitävät tärkeänä, että kouluja johtaa oma rehtori, joka on läsnä koulun arjessa. Myös koulujen identiteettiin liittyvät seikat nousivat esille.

 

Lautakunnan puheenjohtaja Jarmo Pulli (kesk.) korostaa, että lukioiden hallinnossa on joka tapauksessa kehittämistä.

-?Itse koen, että tärkeintä on saada muutos hallitusti ja turvatusti vietyä eteenpäin.

Varapuheenjohtaja Ilpo Heltimoinen (ps.) perustelee kahden lukion mallia sillä, että opettajien, opiskelijoiden ja virkamiesten mielestä se on järkevämpi.

-?En ole törmännyt argumentteihin, jotka puoltaisivat yhdistämistä. Asia on luonteeltaan sellainen, ettei sitä ole syytä politisoida.

Demareiden idea on, että vaikka lukiot yhdistettäisiin hallinnollisesti, koulut jatkaisivat omina yksikköinään, omalla identiteetillä. Myöskään oppilaskuntia ei demareiden mielestä pitäisi yhdistää, vaan kahdelle voitaisiin jatkaa.

Willberg kuitenkin kertoo, että laki edellyttää yhteen oppilaitokseen yhtä oppilaskuntaa. Toisaalta yhteishaussa oppilaan pitää hakea johonkin lukioon, eli tiettyyn toimipisteeseen ei voi hakea.

Willberg muistuttaa, että lyseon ja Kimpisen lukiot ovat jo nyt isoja kokonaisuuksia. Kummassakin on jatkossa noin 50 työntekijää ja yli 500 oppilasta. Lisäksi jo päätetty kahden lukion lopettaminen aiheuttaa isoja muutoksia jäljelle jäävissä.

 

Kahden lukion malli

Lappeenrannan valtuusto päätti joulukuussa lopettaa Joutsenon ja Lauritsalan lukiot jo tulevana keväänä. Tällä haetaan taloudellisia säästöjä.

Samalla sovittiin, että lautakunta päättää jäljelle jäävien lukioiden hallintomallista ja voi halutessaan myös yhdistää ne hallinnollisesti Ensi syksynä Lappeenrannassa jatkavat vain Kimpisen ja lyseon lukiot, joihin lopetettavien lukioiden oppilaat ja opettajat siirtyvät.

Lukioon otettavien määrä säilyy kaupungissa ennallaan.

Timo Laitakari