Kohutulla tieosuudella synkin vuoden aloitus

Kuutostie. Taavetin ja Lappeenrannan välisellä osuudella on takana murheellinen tammikuu. ”Kuinka monta uhria tarvitaan ennen kuin uusiminen alkaa?”

Kirjoittaja:
Matti Riihelä

Luumäen ja Lappeenrannan välinen Kuutostien osuus odottaa yhä remonttirahaa. Onnettomuudet tulevat odottamatta. Tämän vuoden ensimmäinen kuukausi oli synkin tien synkässä historiassa. Menneen viikon tilasto kertoo karua kieltään tien turvallisuusasteesta: yksi kuollut, neljä loukkaantunutta.

-Kuinka monta uhria tarvitaan, jotta päättäjät heräävät ja ennen kuin uuden tien rakentaminen alkaa, pohti Luumäen kirkkoherra Heikki Svinhufvud puheessaan onnettomuuspäivän iltana paikallisen kunnanvaltuuston kokouksessa.

Mennyt viikko saa pelkäämään, että vuodesta tulee yksi mustimmista Kuutostiellä.

 

Edellisten viiden vuoden aikana Luumäen ja Kärjenkylän välisellä osuudella ajettiin yhteensä 80 onnettomuutta. Niistä henkilövahinkoihin johti 23 onnettomuutta.

Vuosien 2009-2013 pahin onnettomuusvuosi oli viime vuosi, jolloin tieosuudella rytisi kahdeksan kertaa, vuonna 2010 henkilövahinko-onnettomuuksia kirjattiin seitsemän ja vuonna 2009 viisi.

Parhaiten liikenne sujui vuosina 2011 ja 2012. Vuonna 2011 loukkaantumiseen johti kaksi ja vuonna 2010 ainoastaan yksi onnettomuus.

Viime vuonna kuoli kaksi ja loukkaantui yksitoista.

Vuonna 2009 kuoli kaksi ja loukkaantui seitsemän.

Vuonna 2010 kuoli yksi ja loukkaantui seitsemän.

Vuonna 2011 loukkaantui viisi ja vuonna 2012 yksi henkilö.

 

Onnettomuudet viiden vuoden jaksolla ovat keskittyneet kesälomakuukausille eli kesä-, heinä- ja elokuulle (10) sekä vuoden kolmeen viimeiseen kuukauteen eli loka-, marras- ja joulukuulle (9).

Tammi-, helmi-, maalis- ja syyskuussa on tapahtunut jokaisena yksi henkilövahinko-onnettomuus. Huhti- ja toukokuussa pahoja onnettomuuksia ei viisivuotisjaksolla ole ajettu lainkaan.

Henkilövahinko-onnettomuuksissa osallisena on vuosien 2009-2013 aikana ollut 161 henkilöä.

Tiedot perustuvat Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kokoamiin tilastoihin.

 

Maksimiajonopeus tieosuudella Luumäen Kankaan hautausmaan kohdalta aina Kärjenkylään asti on nykyisin kesät ja talvet 80 kilometriä tunnissa. Jurvalan taajaman kohdalla saisi körötellä vain kuuttakymppiä.

Nämä nopeudet eivät suurelle osalle autoilijoista kuitenkaan riitä. Rajoitusten mukaan, jopa lievää ylinopeutta ajava kokoaa peräänsä nopeasti pitkän autoletkan, jossa kaikki eivät malta mieltään vaan ohittelevat vaarallisissa paikoissa jopa useita autoja kerrallaan.

Vaikka tien vaarallisuus tunnetaan, monet tietä päivittäin ajavat sanovat, että ohitusten määrä on lisääntynyt jonoissa ajattaessa.

Ei yksin tiessä, vaan asenteissakin on selvästi toivomisen varaa.

Matti Riihelä