Kyläläiset haluavat suojella järkkyvän kiven

LAPPEENRANTA.  Lappeenrannan Maajärvellä sijaitseva kahden kuution kokoinen murikka liikahtaa, kun sitä tönäisee tietystä nurkasta.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen

Järkkyvä kivi vaatii Maajärven kyläläisten mielestä suojelua ja luonnonmuistomerkki-statuksen. Tavalliselta sammalpeitteiseltä kiveltä näyttävällä murikalla on erityisominaisuuksia ja mielenkiintoinen historia.

Vaikka kivi on noin kahden kuution kokoinen, ihminen voi töytäistessään saada sen liikahtamaan.

Kylällä kerrotaan tarinaa kuinka itse keisarin karhunjahtiporukka oli havainnut tämän ihmeen. Tarinan mukaan keisarillinen metsästysseurue oli asettunut kiven viereen nauttimaan eväitä, ja murikkaan nojaillessaan he huomasivat sen liikkuvan.

Karttaankin alue on merkitty kiven mukaan Järkkyvänkivenkankaaksi.

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta on saanut ha-

kemuksen luonnonmuistomerkistä.

Hakemuksessa toivotaan, että kivi pitää rauhoittaa mahdollisien puukuormien, kuljetusautojen ja työkoneiden vahingoilta. Karttaan on merkitty puutavaran varastoalue kiven pohjoispuolelle sivuten kiveä.

Tilan omistaja on suostunut kiven rauhoittamiseen ja luonnonmuistomerkkikyltin pystyttämiseen.

Paikalla käynyt ympäristötarkastaja ei pidä kiveä suojelemisen väärtinä.

Tarkastajan mielestä kivi ei ole erityisen kaunis, harvinaislaatuinen tai maisemallisesti merkittävä, vaikka sillä onkin paikallista arvoa.

 

Ympäristölautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan tiistaina.

Luonnonsuojelulaissa sanotaan

Puu, puuryhmä, siirtolohkare tai muu niitä vastaava luonnonmuodostuma, jota sen kauneuden, harvinaisuuden, maisemallisen merkityksen, tieteellisen arvon tai muun vastaavan syyn vuoksi on aihetta erityisesti suojella, voidaan määrätä rauhoitetuksi luonnonmuistomerkiksi.

Luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta päättää se viranomainen tai laitos, jonka hallinnassa olevalla alueella luonnonmuistomerkki sijaitsee. Viranomaisen tai laitoksen on huolehdittava luonnonmuistomerkin merkitsemisestä selvästi havaittavalla tavalla.

Rauhoitetun luonnonmuistomerkin vahingoittaminen tai turmeleminen on kielletty.

Kaisa Juntunen