Palvelut kulkevat Kuutostiellä

Sami Paloniemi vie kirjoja, postia ja lääkkeitä pitkin Etelä-Karjalaa. Ratin takaa näkee muutoksen maakunnan palveluissa aitiopaikalta.

Kirjoittaja:
Teksti Jenni Hirvinen

Kuvat Marleena Liikkanen

Lappeenrannan maakuntakirjaston lamput valaisevat Valtakadun yläpäätä aamukahdeksalta. Tien toisella puolella Sami Paloniemi nostaa kuusi muovilaatikkoa konttiauton kyytiin.

Auto kuuluu Etelä-Karjalan hankintapalveluille. Paloniemi toimittaa kirjoja, posteja, lääkkeitä ja varastotarvikkeita ympäri Etelä-Karjalaa.

 

Kello on 8.12. Paloniemi lastaa Armilan kuntoutuskeskuksen pihassa konttiin puhtaat välineet, jotka viedään Joutsenon terveysasemalle.

Pihalla tervehtii kasvotuttu mies. Paloniemi nyökkää pikaisesti pakkaamisen lomassa.

— Aikataulussa on liian vähän löysää, hän selittää kiirettään.

Kun auto on lastattu, kääntyy keula kohti Joutsenoa viemään lääkeruokaa sairaalle lapselle. Apteekki ulkoisti palvelun kuljetuskeskukselle.

Viikonloppuisin kuljetusautot eivät liikahda. Lääkkeitä on ennen pyhiä toimitettava tavallista isompi määrä.

 

Kuutostien tuulimyllyt piirtyvät vasten oranssia taivasta. Näin seesteiseltä ei näyttänyt joulukuun Seija-myrskyssä, jolloin Paloniemi oli ajaa tielle kaatuneeseen puuhun. Se oli ainut läheltä piti -tilanne koskaan, sillä Paloniemi on rauhallinen kuski.

Hankintapalveluiden kuskeille on hommia: joulukuussa voimaan tullut Heili-kirjastokimppa tuplasi kirjakuljetusten määrän.

Töitä riittää myös siksi, että potilaita hoidetaan yhä useammin kotona. Kuljetuspalvelun nelipyöräisillä viedään Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin ruoat, dialyysikoneet ja lääkkeet asiakkaan kotiovelle.

 

Konttiauto kaartaa Joutsenon ensimmäiseen kohteeseen. Soratien päässä on omakotitalo, jonne Paloniemi jättää lapsen lääkeruoan.

Tutuksi käynyt maalaismaisema herättää ajatuksia. Paloniemi seuraa eteläkarjalaista elämää auton tuulilasin takaa.

— Palveluita katoaa jatkuvasti. Nuoret jaksavat kulkea pidemmällekin, mutta vanhusten elämä taitaa hankaloitua.

Paloniemen mielestä on kuitenkin hyvä, että liikkuvia palveluita, kuten Eksoten Mallu-auto, kehitetään.

Paloniemen Ford jatkaa matkaansa. Vuorossa on Pulpin kirjasto.

Kirjastokirjojen rahtaus on iso homma. Heilin myötä maakunnassa on yksi yhteinen varauskokoelma. Paloniemen kyydissä on muun muassa Ulla-Lena Lundbergin Jää.

— Kirjepostia on helpompi viedä kuin kirjoja. Sen kun vaan tiputtaa postilaatikkoon ja häippäisee.

Postia, kuten kouluviraston kirjeitä, toimitetaan arkipäivisin Etelä-Karjalan päiväkoteihin ja kouluhin. Kirjakuljetukset sovitetaan olemassa olevien reittien mukaan.

Kuljetuskeskuksen esimies Ritva Martikainen sorvaa kuljetusreittejä aina tarvittaessa.

Vakioreiteiltä syrjässä sijaitseva Kuukanniemen kirjasto ilmoittaa, mikäli noudettavaa ei ole. Siten säästetään kustannuksissa. Myös Rautjärven aseman kirjaston lenkki vaatii koukkausta Kuutostieltä.

Pulpin kirjastokeikan jälkeen Paloniemi ajaa Joutsenon psykiatrisen yksikön kautta. Postilaatikko näyttää olevan tyhjä.

 

 

Paloniemi on työskennellyt vakituisena kuskina kaksi vuotta. Kovassa kiireessä lähetyksiä on lipsahtanut vääriin osoitteisiin.

— Mutta vain posteja! Emme mekään täydellisiä ole. Labranäytteitä emme kuitenkaan ole sotkeneet.

Kuljetuskeskuksessa työskentelee sairastapauksien varalta neljän kuljettajan lisäksi yksi reitit tunteva varakuski.

Kylmiltään reittejä ei voi ajaa, sillä etenkin Eksoten laboratorionäytteillä on tiukka aikataulu.

 

Vuorossa on Joutsenon koulukeskus. Vuosi vuodelta laajenevaan kompleksiin on jälleen vietävä roima määrä kirjoja ja postia.

Martikanpellon koululle on enää turha ajaa, sillä oppilaat ja henkilökunta ovat evakossa koulukeskuksen tiloissa huonon sisäilman takia.

Ritva Martikaisen mukaan kuljetuskeskuksen ajoreitit ovat toisinaan muokkautuneet sisäilmaongelmaisten koulujen ja päiväkotien takia.

Reittipoikkeaman takia Paloniemen mielessä häilyy jo Tuulenpesän päiväkodin postinouto. Kun Joutsenon koulukeskus on hoidettu, kello käy varttia yli yhdeksää.

Paloniemen reitillä on eniten kohteita, pisimmät välimatkat ja kovin kiire. Autossa soi aina Radio Aalto -kanavan aamuohjelma. Ihmisäänen kuuleminen rentouttaa.

— Se on selvä, että jos aamulla hidastelee, menee iltapäivällä pitkään.

Työpäivän jälkeen Paloniemi ajaa 20 kilometriä omaan kotiinsa Simolaan. Seiniä on kaatunut sieltäkin: Ylämaan terveysasema sulki ovensa vuoden vaihteessa.

Kolmen pojan isänä Paloniemi tietää, että myös Simolan koulun toiminta loppuu, kun rakennus on puhkikulutettu. Remonttia varten ei heru rahaa.

Martikaisen mukaan kaikki palvelut eivät toimi pelkästään pyörien päällä. Esimerkiksi kirjastoauto ei hänen mielestään korvaa oikeaa kirjastoa ajanvietto- ja tapaamispaikkana.

 

Pulpin koululta kyytiin jää vain yksi laatikko. Kuorman kirjakasan päällimmäisenä on J.K. Rowlingin Harry Potter ja viisasten kivi.

Kevytkuorma-auto etenee taas Kuutostiellä, mutta tällä kertaa tavallista hitaammin.

— Liukkaalla kelillä nopeutta on pudotettava reilusti.

Kaikki kuljetuskeskuksen autot ovat sekä takaa että sivusta lastattavia rullakkokuljetusten takia.

Lääkeviennin vuoksi auton kontti on lämmin, mikä vie virtaa. Paloniemen Ford-konttiauto ei ole pakkassäissä simahtanut, mutta neljä pienempää pakettiautoa ovat.

 

Korvenkylän koulun pihassa työmiehet mylläävät maakuopassa. Paloniemi kertoo, ettei hän vieläkään ole ehtinyt tutustua Rauhan kylpylään. Ehkä lomalla sitten.

Reitin päätepiste sijaitsee Imatran kaupungintalolla. Paloniemi noutaa viisumihakemukset toimistosta. Ne on vietävä pian Lappeenrantaan kauppakeskus Galleriaan.

 

Työpaine hellittää kevätauringon kirkastamalla Kuutostiellä. Terveyskeskukset saivat välineensä, kirjastot kirjansa ja päiväkodit postinsa.

Matkalla Lappeenrantaan kuskin olo on kevyt.

— Tie on ollut valmistuttuaan hyvä ajaa. Enää ei tarvitse takkuilla 40—50:n kilometrin tuntinopeuksissa.

Paloniemi säätää radion äänenvoimakkuutta kovemmalle kuullakseen paremmin lempijuontajansa Kimmo Vehviläisen puheen.

Kuskin mieltä kutkuttaa jo ruokatauko. Tauolla Paloniemi ei syö, koska se väsyttää.

Eikä vielä saa väsähtää. Iltapäivän postit, lääkkeet ja kirjat ovat vielä jakamatta.

 

Joulukuussa voimaan tullut Heili-kirjastokimppa tuplasi kirjakuljetusten määrän.

Rakennemuutoksen tuulet puhkuvat palveluissa

Hankintapalveluiden kuljetuskeskus palvelee Etelä-Karjalan yhteisöjä, jotka ovat solmineet kuljetuksista yhteistyösopimuksen. Sen autot toimittavat esimerkiksi kirjoja, posteja, lääkkeitä ja varastotarvikkeita ympäri maakuntaa.

Yhteispalvelupisteissä eri palveluja tarjotaan keskitetysti samasta paikasta. Palvelut sisältävät asiakirjojen hoitoa ja käsittelyyn liittyvää neuvontaa sekä sähköisten palvelujen opastusta. Etelä-Karjalassa pisteitä on Lappeenrannassa sekä Lemin, Luumäen, Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden ja Savitaipaleen kunnissa.

Liikkuvaa palvelua tarjoaa Etelä-Karjalassa muun muassa Eksoten Mallu-auto. Mallu on pyörillä kulkeva sairaanhoitajan vastaanotto. Pysähdyspaikkoja on eri puolilla maakuntaa. Toinen liikkuva palvelu on Willitys-kirjastoauto, joka kurvailee pitkin Lappeenrannan kyliä ja lähiöitä.

Hyvinvointiasemilla terveysasemien toimintaa laajennetaan sosiaalipalveluilla. Eksoten hyvinvointiasemat sijaitsevat Lemillä ja Lauritsalassa. Ruokolahden hyvinvointiasema avataan huomenna maanantaina 10. helmikuuta.

Jenni Hirvinen