Laitex on löytämässä uuden vauhdin

Lappeenranta. Konepajayhtiön aallonpohja on ohitettu. Vuodenvaihteessa Laitex on saanut monta isoa tilausta. Tavoitteena on kasvaa ja vahvistua projektitoimittajana.

Kirjoittaja:
TIMO LAITAKARI

Lauritsalalaisella konepajalla näkee tyytyväisiä ilmeitä. Laitex Oy sai juuri tehtyä historiansa suurimman kaupan. Yhtiö toimittaa Uuteenkaupunkiin rakennettavalle voimalaitokselle 1,5 miljoonan euron kuljetinlaitteet.

Laitexin kuljettimilla liikutellaan muun muassa voimalaitokseen tulevaa polttoainetta vastaanotosta varastoon ja lopulta kattilaan. Toimitusjohtaja Kari Vanhalakka kertoo, että Laitex paitsi rakentaa laitteet myös toimittaa ne asiakkaalle valmiiksi asennettuna.

– Tämä on Laitexin tulevaisuutta, Vanhalakka sanoo.

Perinteisesti yhtiö on ollut vahva laitetoimittaja. Jatkossa se haluaa toimittaa myös kokonaisia projekteja. Tavoitteena on nousta alan ravintoketjussa yksi pykälä ylöspäin ja kasvaa.

 

Uudenkaupungin tilaus ei ole ainoa ilonaihe. Laitex on saanut lyhyessä ajassa monta muutakin isoa tilausta varmistettua, ja uusia kauppojakin on vireillä. Myyntijohtaja Jani Tuukkanen kertoo, että tilauksia on sisällä yli neljällä miljoonalla eurolla, kun vuosi sitten puhuttiin noin miljoonan kannasta.

– Tässä yhdistyy kaksi asiaa. Toisaalta meidän lisääntynyt jalkatyö myynnissä, toisaalta se, että investoijat ovat lähteneet liikkeelle, Vanhalakka kertoo.

Hän näkee yleisessäkin taloustilanteessa varovaisia nousun merkkejä.

 

Syksyllä 2012 yhtiön toimitusjohtajana aloittanut Vanhalakka myöntää, että yhtiöllä on takana vaikea jakso. Vuoden 2012 tulos oli selvästi tappiolla, ja kansainvälinen taloustaantuma on pistänyt teollisuuden investointeja jäihin.

Puolessatoista vuodessa yhtiön on pitänyt laittaa moni asia uusiksi lähtien myynnistä ja ulottuen kaikkiin tuotannon prosesseihin.

Vanhalakan mukaan keskeinen ajatus on, ettei kaikkea enää tehdä itse, vaan keskitytään tärkeimpien laitteiden tekemiseen ja tärkeimpiin prosesseihin. Loppu ostetaan alihankkijoilta.

Konetta on trimmattu siihen, että eväät uudelle kasvulle ovat kunnossa, kun suhdanne sen mahdollistaa. Myös henkilökuntaa on pitänyt vähentää 50:stä nykyiseen 36:een.

Yksi osa muutosta on ollut tuotteistaminen. Kun aiemmin jokainen projekti aloitettiin puhtaalta pöydältä, nyt lähdetään etsimään ratkaisua valmiiden tuotteiden kautta.

 

Jo viime vuonna Laitexin kurssi saatiin oikenemaan. Liikevaihto tosin laski tuntuvasti, mutta kannattavuus parani ja tulevaisuudelle tärkeitä investointeja saatiin tehdyksi.

Tälle vuodelle odotetaan jo yli seitsemän miljoonan euron myyntiä. Vanhalakka ei häpeile kertoa, että vauhti aiotaan pitää kovana myös tulevaisuudessa.

Yhtiön asiakkaat ovat paljolti maailmalla. Laskentatavasta riippuen viennin osuus on noin 70-80 prosenttia. Pääpaino on Euroopassa, mutta tälläkin hetkellä yhtiö neuvottelee toimituksista esimerkiksi Indonesiaan.

 

Kuljettimia teollisuudelle

Laitex Oy suunnittelee, valmistaa ja huoltaa suuria kuljetinlaitteistoja prosessiteollisuudelle, erityisesti voimalaitoksille.

Perustettu 1986, toiminut vuodesta 1988 Lauritsalassa.

Valtaosa toimituksista vientiin.

Liikevaihto 5,2 miljoonaa euroa (2013), työllistää 36 henkeä.

Omistajat Kari Kurronen ( 75 %), Kari Suvanen (15 %) ja Kari Vanhalakka (10 %).

Timo Laitakari