Johtoa eläkeikään Lappeenrannassa

Lappeenranta. Tehtävien hoito ja virkojen tarve mietitään eläköitymisten yhteydessä uudelleen.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen

Puolen tusinaa Lappeenrannan johtotason virkamiestä on tullut tai tulee 63 vuoden eläkeikään vuosien 2014-2016 aikana. Apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski, tekninen johtaja Jussi Salo, tilakeskuksenjohtaja Ilpo Koponen ja asuntotoimenjohtaja Risto Kantola täyttävät 63 vuotta tänä vuonna.

Maankäytöstä vastaava ylin virkamies, kaupungingeodeetti Kari Hartikainen on jo alimmassa eläkeiässä ja talousjohtaja Tuija Ahonen täyttää 63 vuotta 2016.

Kaupungin päättäjät joutuvatkin miettimään, kuinka lähivuosina eläkkeelle jäävien johtavien viranhaltijoiden työt jatkossa hoidetaan. Etenkin, kun kaupungin hallinnolle on asetettu mittavat säästötavoitteet vuosille 2014-2016, ja säästöjä on vaikea löytää muualta kuin henkilöstömenoista.

 

Nykyisen eläkelain mukaan henkilö voi jäädä oman valintansa mukaan työ- tai vanhuuseläkkeelle 63-68-vuotiaana. Täyden eläkkeen saa henkilökohtaisessa eläkeiässä, joka useimmilla on 65 vuotta. Sen jälkeen alkaa kertyä niin sanottua superkarttumaa.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti viime syksynä, että kaupungin hallinnon pitää säästää 2,8 miljoonaa euroa 2014-2016. Osa säästöistä saadaan eläköitymisten kautta, jos eläkkeelle jäävien virkoja tai toimia ei enää täytetä. Kaupungin hallinnon reilusta 200 työntekijästä kaikkiaan 33 henkilöä tulee eläkeikään 2014-2016. Karkean arvion mukaan säästöt syntyisivät vähentämällä hallinnon henkilöstöä noin 30 ihmisellä.

Projektiryhmä muokkaa parhaillaan kaupungin hallintoa uuteen muottiin. Tarkoitus on poistaa hallintokuntien rajat, jotta henkilöstöä voi käyttää joustavammin eri tehtävissä.

 

Henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi arvelee, että osa eläköityvien viroista lakkautetaan, ja tehtävien hoito mietitään uusiksi.

-Ylimpien virkojen osalta kaupunginhallitus varmasti haluaa ottaa kantaa, kuinka ne järjestetään sitten, kun sen aika on. Mutta todennäköisesti tehtäviä voidaan jakaa myös ylimpien virkojen osalta. Joissakin virkanimikkeissä tehtävät ovat vuosien varrella muuttuneet monella tapaa.

Heikki Sopanen