Maistuisiko Sencha?

Teekulttuuri. Enää ei tarvitse tyytyä pussiliptoniin, vaan teekulttuuri tekee tuloaan. Sen huomaa myös Lappeenrannan kahviloissa.

Kirjoittaja:
Teksti TIINA SUOMALAINEN , kuvat Mikko Hannula

Mangon, limen ja lakritsin makuinen rooibos kuultaa lasisessa kupissa. Tuoksu hellii nenää.

Rooibosia on haudutettu 95-asteisessa vedessä viitisen minuuttia. Sen maku on juuri niin herkullinen, kuin mitä sekoitukselta voi odottaakin.

-Tee on vahvasti tulossa kahvilakulttuuriin. Varsinkin nuoret aikuiset kyselevät erilaisia haudutettuja teelaatuja. Pussilipton ei ole enää se juttu, sanoo kahvila Majurskan yrittäjä Jaana Kuokka.

 

Majurska laajensi kysynnän vuoksi teevalikoimaansa viime syksynä. Nyt erilaisia teelaatuja on tarjolla parisenkymmentä.

Perusmakujen ystävä voi nauttia maustetusta mustasta Earl Greysta tai vaikkapa sitruunateestä. Erikoisempia makuja kaipaava saattaa ihastua inkivääri-, minttu-, kaktus- tai jasmiiniteehen.

Kesäksi Kuokka on haeskelemassa raikkaita teelaatuja, joista voisi valmistaa jääteetä.

Kulmapöydässä japanilaista vihreää teetä Senchaa siemailee Anne Leminen. Hän kertoo yllättyneensä iloisesti siitä, miten monia erilaisia haudutettuja teelaatuja kahvilassa on tarjolla.

 

Kahvilakulttuuri ja erilaiset erikoiskahvit ovat olleet trendinä jo pitkään. Nyt on teen vuoro.

Kodin Kuvalehti kirjoittaa, että teestä on tullut harrastus. Kaupunkeihin aukeaa teehuoneita, joissa perehdytään makuihin ja rituaaleihin. Enää ei tyydytä vaikkapa vihreään teehen, vaan hifistellään sen eri laaduilla. Teehuoneissa keskitytään nautiskelemaan juomasta, syötävää ei välttämättä ole edes tarjolla.

Teehuoneita on ainakin Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Juvalla sijaitseva, jo vuonna 2010 avattu, TeaHouse of Wehmais on englantilaiseen teeperinteeseen erikoistunut teehuone. Kajaanissa avattiin viime syksynä venäläiseen teehen keskittyvä teehuone Tsaikka.

 

Milloin Lappeenranta saa oman teehuoneensa? Luulisi, että venäläisten takia tilausta olisi. Kahviloista kuitenkin kerrotaan, että venäläisiä kiinnostavat eniten erikoiskahvit.

Kaikesta huolimatta lappeenrantalainen Maija Tynkkynen on sitä mieltä, että teehuone menestyisi kaupungissa. Tynkkynen teki jo vuonna 2011 opinnäytetyönään liiketoimintasuunnitelman teehuonetta varten.

Muuttuneen elämäntilanteensa vuoksi Tynkkynen ei voinut toteuttaa suunnitelmaansa. Hän ei ole kuitenkaan haudannut unelmaansa.

-Olen seurannut mielenkiinnolla teetrendin kehittymistä. Ehkä teehuoneeni aika vielä tulee.

 

Tylsään pussiteehen ei todellakaan tarvitse enää tyytyä. Kiertely Lappeenrannan kahviloissa osoittaa, että haudutettua teetä on tarjolla monta eri laatua.

Caffe Violetin suosituin tee on samovaarissa haudutettu turkkilainen sekoitus. Teetä ostetaan paljon myös kotiin vietäväksi.

-Haudutamme talon teetä kymmenisen minuuttia. Turkkilaisilla on tapana juoda tee tosi tujuna, ja sekaan he saattavat laittaa neljäkin palaa sokeria, kahvilatyöntekijä Natalie Salame kertoo.

Terveystietoisen kannattaa suunnata raakaruokaravintola Cocoa Flow´hun, jossa on tarjolla Huhtiniemen lähdevedessä haudutettua pakuriteetä.

Ravintolatyöntekijät Nea Jokimies ja Janina Kaivola hehkuttavat pakuriteen hyvää tekeviä vaikutuksia.

-Pakurikäävässä on yhdistelmiä, jotka ehkäisevät syöpiä, viruksia ja bakteereja.

 

Moneen makuun

Kaikki teet ovat peräisin kasvista nimeltä Camellia sinnesis.

Hapettaminen vaikuttaa siihen, tuleeko teestä vihreää, valkoista, oolong- vai mustaa teetä.

Eteläafrikkalainen rooibos valmistetaan autiomaayrtistä ja eteläamerikkalainen mate yerba-puun lehdistä.

Näin teet sen oikein

Noudata teepakkauksessa suositeltua lämpötilaa ja haudutusaikaa.

Jos vesi on liian kuumaa, teestä tulee kitkerää.

Käytä haudutusastiaa, jossa teen lehdillä on tilaa laajentua.

Varmista, että vesi on hyvälaatuista ja teelehdet tuoreita.

Lähde: www.teenystavat.fi

Tiina Suomalainen