Metsään uppoutunut

Valokuvataide. Ella Karjalaisen valokuvissa yhdistyy hänen kaksi suurta intohimoaan – luonto ja suomalaiset myytit.

Kirjoittaja:
TIINA SUOMALAINEN

Voivatko valokuvat muuttaa maailmaa? Näin ainakin toivoo lappeenrantalainen valokuvataiteilija Ella Karjalainen, joka valokuvaa suomalaista metsää.

Karjalaisen kuvissa luonto, vanhat tarinat ja erilaiset hahmot kietoutuvat toisiinsa. Sanoma on selkeä: olemme kaikki osa luonnon kiertokulkua.

-Kuvissani on aina hieman painostava tunnelma, joka kumpuaa siitä, mitä on tapahtumassa ympärillämme. Metsiä kaadetaan eri puolilla maailmaa, ja luontomme tuhoutuu hurjaa vauhtia. Toivon, että ihmiset havahtuisivat tähän.

 

Karjalaisen digitaalisia vedoksia on ollut jonkin verran esillä paikallisissa näyttelyissä. Seuraavaksi hänen töitään voi nähdä Kolin luontokeskus Ukossa. Maaliskuun alussa avautuva yksityisnäyttely Myyttinen metsä on avoinna toukokuun loppuun.

Valokuviin piirtyvät muun muassa keijut, menninkäiset, kalevalaiset hahmot ja metsän herra Tapio.

-Minua kiinnostavat vanhat suomalaiset myytit. Niitä yritän saada kuviksi.

Näyttelyssä on myös useiden kuvien sarja, jota Karjalainen on tehnyt työnimellä Rakkaani metsä. Se sai alkunsa, kun hän löysi kierrätyskeskuksesta vanhan hääpuvun.

-Olen kuvannut itseäni metsän morsiamena lähiluonnossa ja kauempanakin. Hääpuku kulki mukanani myös Vienan Karjalaan suuntautuneella matkalla.

 

Lost in the forest eli Metsään kadonnut. Nämä sanat on tatuoitu Ella Karjalaisen ihoon. Luonnossa samoilu, retkeily ja mökkeily ovat Karjalaiselle elämäntapa, jonka juuria hän on paljon pohdiskellut.

-Kai se kumpuaa varhaislapsuudesta, vaikka en paljon sieltä muistakaan. Vanhojen valokuvien avulla olen kuitenkin päässyt kiinni niihin hetkiin, kun istuskellaan kalliolla, nuotiolla tai isän kanssa soutuveneessä. Ne olivat positiivisia kokemuksia.

Karjalaisen vanhemmat myös kuvasivat paljon. Heillä oli jopa pimiö, jossa he kehittivät kuviaan.

Karjalainen on itse kuvannut teini-ikäisestä lähtien. Kuvaaminen alkoi luonnon ihmettelynä, joka vei hiljalleen mukanaan.

 

Koulutukseltaan Ella Karjalainen on kivialan artesaani. Kiveä hän ei ole kuitenkaan opintojen jälkeen työstänyt, vaan luovuus on näkynyt grafiikassa, maalauksissa ja koruissa, joita hän valmistaa edelleen.

Valokuvaajana Karjalainen on itseoppinut. Muokkaamalla ja yhdistelemällä kuvia hän luo unenomaisia näkyjä ja vangitsevaa tunnelmaa.

-Käyn usein metsässä haahuilemassa. Kuvaan vaikkapa sumuista säätä tai puiden oksia, joita voin käyttää kuvissani taustana tai kehyksenä.

Joskus yhdessä työssä yhdistyy kolmekin kuvaa. Joskus taas kuvat ovat hyvin luomua, kuten metsän morsian -kuvissa, joita Karjalainen on muokannut tuskin lainkaan.

-Työskentelyni on kaksijakoista. Toisaalta rämmin metsässä ja toisaalta istun kotona tietokoneen ääressä.

 

Tyysterniemestä, jossa Ella Karjalainen asuu, aukeavat upeat ulkoilumaastot Saimaalle. Viime talvena hän hiihti säkenöivällä jäällä lukemattomia kilometrejä.

Tänä talvena hiihtoreissut ovat jääneet vähiin. Ja mikä pahempaa: norpille ei riitä pesälunta.

-Tässä ollaan taas asian ytimessä. Jotkut sanovat, että ei tämä mitään ilmastonmuutosta ole, vaan normaalia vaihtelua. Olen eri mieltä. Erilaiset luonnonmullistukset pahenevat koko ajan.

 

Luontoa ja kulttuuria

Koli voitti vuoden retkikohde -palkinnon 2013.

Luontokeskus Ukko sijaitsee Ukko-Kolin huipulla.

Esittelee itäsuomalaista luontoa ja kulttuuria.

Esillä myös vaihtuvia näyttelyjä.

 

Ella Karjalainen

Lappeenrantalainen valokuvataiteilija.

Syntynyt vuonna 1973.

Koulutukseltaan kivialan artesaani.

Tehnyt aiemmin myös grafiikkaa ja maalauksia. Koruja tekee edelleen.

Valokuvaajana itseoppinut.

Linnoituksen joulumuori vuonna 2012.

Yksityisnäyttely Myyttinen metsä Kolin luontokeskus Ukossa 1.3.2014 – 31.5.2014

Tiina Suomalainen