Uusi ehdokas Ainonkadun kerrostaloriviin

Lappeenranta. Luksustalon omistajat esittävät viisikerroksista taloa Ainonkadun ja Neulasepänkadun kulmaan.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen

Lappeenrannan Ainonkadun ja Neulasepänkadun kulman luksustalo ei ole käynyt kaupaksi.

Talon omistajat hakevat nyt tontille asemakaavamuutosta, joka sallisi viisikerroksisen talon rakentamisen.

Kiinteistö Oy Neulasepänkatu 2:n omistavat helsinkiläiset Damsténin veljekset Harry ja Klaus.

Harry Damstén kertoo, että nykyistä reilun 500 neliön taloa on yritetty myydä pitkään ja tuloksetta. Talo on vedetty pois myynnistä ja on parhaillaan vuokrattavana.

-Olemme nähneet parhaaksi, että tontille pitää rakentaa sellainen kerrostalo, joka jatkaa Ainonkadun nykyisten kerrostalojen linjaa.

-Nykyinen talo on vähän kuin outo lintu.

Tällä Damstén tarkoittaa sitä, että talo on liian suuri asunnoksi eikä paras mahdollinen toimistoksi. Suuntaus on kohti pienempiä  asuntoja. Tuon kokoisista toimistoistakaan ei tunnu olevan pulaa. Talo on ollut tyhjillään parisen vuotta.

Ainonkatu 35:n tontille kaavaillaan viisikerroksista taloa, jonka ylin kerros on sisäänvedetty.

Damsténien asiamiehen, arkkitehti Harto Helpisen mukaan talosta on tulossa yksiportainen. Sen kerrosala on 1?200 kerrosneliömetriä. Kellarikerroksen parkkipaikoilta pääsisi hissillä sisään. Taloon tulisi yhdeksän kookasta asuntoa.

-Lähtöajatus on, että tehdään tasokas talo hienolle paikalle.

Damsténin mukaan tonttia ei tällä tietoa myytäisi, vaan talo rakennettaisiin itse. Aikataulua ei ole asetettu.

-Nyt vain odottelemme, miten kaavaprosessi etenee ja mikä on lopputulos.

 

Kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki kertoo, että Ainonkatu 35:stä tehdään rakennushistoriallinen selvitys, jota museo vaatii. Rakennuksella ei ole suojelustatusta.

-Näkisimme vanhan, paikallisen rakennuksen mielellään säilyvän, mutta se vaatii myös kiinteistönomistajan tahtoa. Rakennuksen säilyminen ei onnistu ilman kiinteistönomistajan halua.

Nykyinen kaava sallisi tontille kaksikerroksisen talon rakentamisen, jollainen on talon toisella puolella. Toisella puolella on panimoalueelle rakennettu viisikerroksinen talo.

Ainonkatu 35:n kaavausluonnos tulee Jouhkin arvion mukaan nähtäville joskus touko-kesäkuun aikana.

 

Rakennuksen tarkkaa arvoa ei ole määritelty. Rakennustutkija Miikka Kurri Etelä-Karjalan museosta kertoo, että Ainonkatu 35 on osa valtakunnallisesti arvokasta Lappeenrannan kaupunginlahden maisemakuvaa.

Samalla rakennus on osa maakunnallisesti arvokasta Neulasepän ja Kimpisenkadun 1930-50-luvuilla rakentunutta asuinaluetta.

Ainonkatu 35:n arvo yksittäisenä rakennuksena on Kurrin mukaan lisäselvityksiä vaativa asia.

-Rakennus on viehättävä ja istuu siihen kohtaan.

 

Pappilasta toimistoksi, konsulaatti kariutui

Ainonkadun ja Neulasepänkadun kulmaan rakennettiin pappila 1930- ja 1940-lukujen vaihteessa.

Sittemmin talo toimi Lappeenranta ja Lauritsala Oy:n panimon toimistona. Hartwall osti rakennuksen 1960-luvulla.

Panimotoiminta loppui. 1990-luvun alussa taloon muuttivat Kari ja Ritva Kakko, jotka ostivat tilat Hartwallilta sekä asunnoksi että insinööriyrityksensä käyttöön. Kakkojen aikana talo peruskorjattiin nykyiselleen.

Talo nousi julkisuuteen vuonna 1996. Siihen kaavailtiin Venäjän konsulaattia, kun Venäjän silloinen suurlähettiläs Juri Derjabin ihastui taloon. Lappeenrannan kaupunki oli luvannut tukea rahallisesti konsulaatin perustamista, mikä kohtasi kaupunkilaisissa suurta vastustusta. Talosta ei tullut konsulaattia.

Talon osti 2000-luvun alussa tietojärjestelmiin erikoistunut Camline Oy (Tietolinja), jonka taustalla ovat helsinkiläiset veljekset Harry ja Klaus Damstén. Talo oli toimistona viime aikoihin saakka.

 

Ilpo Leskinen