Anneli Paulista rehtori

Teknillinen yliopisto haki rehtorikseen ihmistä, jolla on kansainvälistä kokemusta ja suhdeverkostoja — ja sai mitä haki.

Kirjoittaja:
Yliopiston piipusta tuprusi tiistaina vihreää savua.

Tuprutus juhlisti uuden rehtorin valintaa. Nykyisen rehtorin Ilkka Pöyhösen ideoima juhlistus viittaa paavin vaalien erivärisiin merkkisavuihin.

— Savu on ympäristöystävällistä, vakuutti yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö.

 

Tuleva rehtori, Anneli Pauli siirtyy yliopistolle tiedekeskus Heurekan toiminnanjohtajan pallilta. Sitä ennen hän työskenteli Euroopan komission tutkimuksen ja innovoinnin pääosaston varapääjohtajana, sekä komission tutkimuskeskuksen varapääjohtajana.

— Olen ollut Heurekassa vajaan vuoden. Tehtävä on mielenkiintoinen, joten oli tässä pohtimista. Ajattelin kuitenkin, että kansainvälisestä kokemuksestani on enemmän hyötyä yliopistossa, hän sanoo.

 

Yliopiston rehtorin valinta vei kauan — kuten paavinkin valinta monesti. Prosessi alkoi yli vuosi sitten.

— Meillä oli erittäin hyviä hakijoita talon sisältä. Mutta joskus tarvitaan ulkopuolista näkemystä. Haimme etenkin kansainvälistä kokemusta ja suhdeverkostoa, sillä yliopiston pitää kasvaa. Sen pitää päästä mukaan erilaisiin rahoitusohjelmiin ja kansainvälisiin projekteihin, Rönkkö kertoo.

Pauli vastasi yliopistolle kyllä. Vaakakupissa painoi sen vihreä fokus.

— Maa- ja metsätaloustieteiden tohtorina minullakin on ympäristötaustaa. Jo 1980-luvulla olin varma, että tulevaisuudessa tarvitaan ympäristöteknologiaa. Lappeenrannassa on tajuttu keskittyä siihen. Monessa yliopistossa ala on jäänyt pikkuveljeksi, täällä ei.

Rehtorin mielestä tärkeintä on tutkimuksen laadun ja vaikutuksen yhdistäminen. Yhtälo on vaikea, mutta Lappeenrannassa sen voi toteuttaa: kun vihreä tutkimus muuttuu käytännön teoiksi, maailmaa voi muuttaa.

Siihen tarvitaan kuitenkin lisää kansainvälistä näkyvyyttä.

— Avain on kansainvälinen yhteistyö. Hankitaan parhaat mahdolliset kumppanit ja pidetään huoli että pelataan itsekin samassa sarjassa.

Parhaiden kumppanien määrittely on ennenaikaista, mutta Venäjällä on merkitystä. Vihreä teknologia kiinnostaa sielläkin. Pauli toivoo ovien pysyvän auki koulutukselle ja tutkimukselle haastavissakin tilanteessa.

Näkyvyyttä voisi lisätä myös toisaalle. Paulia kiinnostaa kansalaistiede, tieteenteko maallikoiden kanssa. Yhteistyö tiedekeskus Heurekan kanssa voisi tarjota sille konkreettiset puitteet.

— Kansalaistiedettä tehdään maailmallakin vasta vähän. Heureka ja yliopistot voisivat tehdä systemaattisempaa yhteistyötä, etenkin jos tiedekeskuksen vielä jäissä oleva laajennushanke toteutuu.

Jo 1980-luvulla olin varma, että tulevaisuudessa tarvitaan ympäristöteknologiaa. Lappeenrannassa on tajuttu keskittyä siihen.

Anneli Pauli

Anneli Pauli

Syntynyt 1955

Maa- ja metsätaloustieteiden tohtori, Helsingin yliopisto, 1994

Tekniikan kunniatohtori, Aalto-yliopisto, 2012

Toiminnanjohtaja, Tiedekeskus Heureka 2013—2014

Varapääjohtaja, Euroopan Komission Tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto 2008-2013

Varapääjohtaja, Euroopan Komission Yhteinen tutkimuskeskus 2007—2008

Ylijohtaja 2001—2007, pääsihteeri 1996—2001, Suomen Akatemia

Tutkija, erikoissuunnittelija, ylitarkastaja, Ympäristöministeriö, 1983—1988, 1995

Uuden rehtorin haku

Kesäkuu 2012. Yliopisto ilmoitti Pöyhösen jäävän eläkkeelle vuoden 2013 lopussa.

Kevät 2013. Uuden rehtorin hakuilmoituksia julkaistiin. Ulkopuolinen headhunter etsi ehdokkaita.

Maaliskuu 2013. Hakuaika päättyi, pestiä haki neljä henkilöä yliopiston sisältä. Headhunter jatkoi etsimistä.

Kesäkuu 2013. Hallitus päätti jatkaa etsintää. Pöyhösen kautta jatkettiin 30.6.2014 asti.

18.3.2014 Paulin valinta julkistetaan.

30.6.2014 Pöyhösen toimikausi päättyy.

1.7.2014 Paulin toimikausi alkaa. Se kestää neljä vuotta.

Piia Kaskinen