Biokaasulaitoksen talous pettää

BIOENERGIA. Metsä Fibren, Gasumin ja ja Helsingin Energian Joutsenoon suunnittelema biokaasulaitos kituuttaa vielä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju

Joutsenoon kaavailtu jopa 400 miljoonan euron biokaasulaitos kaatuu nykytiedon valossa taloudellisesti kannattamattomana. Metsä Fibren, Gasumin ja Helsingin Energian yhteishanketta ei kuitenkaan ole haudattu.

-Hanke on edelleen olemassa, mutta talouden haasteisiin pitäisi löytyä joku ratkaisu, kertoo Helsingin Energian toimitusjohtaja Pekka Manninen.

Laitoksen tuote menisi Helsingin Energian käyttöön. Hankkeen tulevaisuus kiikastaa myös siitä, onko Joutsenon biokaasu kilpailukykyinen verrattuna Helsingin Energian muihin bioenergiavaihtoehtoihin.

 

Manninen uskoo, että osapuolet päättävät laitoksen kohtalosta tämän vuoden aikana.

-Pyrimme kartoittamaan kevään kuluessa, miten hanketta voisi viedä eteenpäin.

Vielä syksyllä odotettiin, että investointipäätös olisi tehty nyt alkuvuodesta.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn ja teknisten selvittelyjen puolesta laitoksen voisi toteuttaa. Sen sijaan ilmeni, että puupohjainen biokaasu ei pysty nykyisessä markkinatilanteessa kilpailemaan muiden polttoaineiden kanssa.

Hanke vaatisi mittavan kansallisen tuen. Nyt on epäselvää, eteneekö hanke edes siihen vaiheeseen, että tukea haettaisiin.

 

Maanantaina Helsingin Energian biopolttoaineiden lisäämiseen tähtäävien suunnitelmien yva-selostukset asetettiin nähtäville. Mannisen mukaan Energia pystyisi näillä hankkeilla tuottamaan kaiken tarvitsemansa bioenergian eli 20 prosenttia hankinnasta.

-Joutsenon biokaasua ei välttämättä siis tarvittaisi, mutta se voisi olla osa tätä kokonaisuutta. Sen sijaan se ei yksin riittäisi kattamaan kuin noin neljäsosan bioenergian tarpeestamme.

EU:n mahdolliset tukimekanismit eivät olisi tehneet Joutsenon hanketta kannattavaksi. Mannisen mukaan tarvittaisiin lisäksi kansallista tukea.

Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälä pitää Helsingin Energian linjauksia ratkaisevina.

-Metsä Fibren näkövinkkelistä me olemme nyt työmme tehneet. Vuoden sisällä selvinnee, onko tämä kilpailukykyinen vaihtoehto.

 

Kauppa- ja teollisuusministeriön linjauksen mukaan uusiutuvan energian tukia annetaan hankkeille kustannustehokkuusjärjestyksessä.

-Nämä energiahankkeet eivät voi olla tukityöntöisiä, korostaa ministeriön ylijohtaja Esa Härmälä.

-Ennen kuin tukiasiaa edes voidaan käsitellä, pitää olla selvillä tuotteen kysyntä ja tarjonta sekä se, mitä osapuolet ovat itse valmiit panostamaan. Helsingin Energian linjaus on ratkaiseva. Pitää olla kysyntä ja markkina.

Suomessa ei ole vielä Joutsenoon kaavaillun kaltaista puun kaasutusta.

-Ihan hyvä, että selvittävät, voisiko sellainen olla mahdollista.

 

Työllistäisi 300

Gasum, Helsingin Energia ja Metsä Fibre kaavailevat biojalostamoa Joutsenon sellutehtaan yhteyteen.

Laitos työllistäisi suoraan useita kymmeniä ja välillisesti runsaat 250 ihmistä, suurimman osan raaka-ainehankintaan ja kuljetuksiin.

Hankkeen voisi toteuttaa mittavalla kansallisella tuella.

Jos investointipäätös tehtäisiin tänä vuonna, laitos valmistuisi vuonna 2017.

Joutsenosta biokaasua putkea pitkin

Anne Kotiharju