Kotonaan Joutsenossa

Joutseno. Alueraadilla riittää tehtävää, vaikka se hävisikin lukiotaistelun.

Kirjoittaja:
Seija Hackman

Pokeriautomaatista kuuluu lupaavaa helinää. Masiina sylkee muutaman kolikon, ja Eija Hiilasvirta poimii ne parempaan talteen.

-Kaksi euroa jäin tappiolle, hän alistuu.

Joutsenon Tukirasti-baari on sopiva paikka haastatella Joutsenon alueraadin varapuheenjohtajaa. Baari on ollut olemassa aikojen alusta ja säilyttänyt asemansa keskellä kirkon, vesitornin ja Joutseno-talon kolmiyhteyttä.

-Minäkin ensin luulin, että tämä on vain kaljapaikka, mutta täällähän on pullaa ja kahvia ja vaikka mitä. Ja aamuisin vakioporukat, Hiilasvirta kehuu.

Nytkin, perjantaina aamupäivällä, kahvilassa on kuhinaa. Hiilasvirralle paikka ei kuitenkaan ole tuttu aikojen alusta. Ruokolahden tyttö muutti Joutsenoon vuonna 2001 Imatralta, miehen perässä.

13 vuodessa entisestä läpikulkupaikasta on tullut koti, jota tekee mieli puolustaa kaikin tavoin. Hiilasvirta on ollut alueraadissa mukana siitä lähtien, kun se Lappeenranta-liitoksen jälkeen vuonna 2009 perustettiin.

 

Parasta Joutsenossa on Hiilasvirran mielestä melkein kaikki: sopiva koko ja yhdyskuntarakenne, luonto, Saimaa, peruspalvelut, ja ihmiset.

-Tämä on miellyttävä paikka asua ja kasvattaa lapset. Ihmiset hymyilevät, ja kenelle tahansa on helppo jutella, Hiilasvirta listaa.

Joutseno on myös passeli asuinpaikka sellaiselle, jota työ vie välillä Lappeenrannan, välillä Imatran suuntaan, kuten it-alalla työskentelevää Hiilasvirtaa.

 

Alueraati kokoontuu 4-5 kertaa vuodessa ja käsittelee Joutsenossa kulloinkin tärkeiksi koettuja asioita. Tänään yleisötilaisuudessa pääasia on liikenneturvallisuus.

-Liikenne on sumppuuntunut koulukeskuksen alueella ja sumppuuntuu lisää, kun päiväkoti valmistuu. Se pitäisi saada kiertämään jouhevammin, Hiilasvirta sanoo.

Asukkaiden ei auta lannistua, vaikka suuri koitos, taistelu omasta lukiosta, hävittiin juuri. Jatkossa alueraati yrittää pitää huolta siitä, että lukioon Lappeenrantaan päästään kohtuuajassa myös syrjemmästä.

Toinen tavoite on pitää Joutseno-talo käytössä, vaikka kaupungin toiminnot sieltä yhä vähenevätkin.

Eija Hiilasvirta on tullut Joutsenoon jäädäkseen. Mihin sitä kotoaan lähtisi.

Mukavimmat muistot paikkakunnalta liittyvät siihen aikaan, kun nuorimmaiset neljästä lapsesta kasvoivat kotona.

-Se oli hienoa aikaa. Lähiympäristö tuli tutuksi lapsen kanssa kävellessä.

Sittemmin nuorimmaisen voimisteluharrastus on vetänyt äidinkin mukaan Lappeenrannan naisvoimistelijoiden puuhanaiseksi.

Pöyhiänniemessä sijaitsevan kodin lähiympäristö jaksaa silti yhä vetää: Hiilasvirta tonkii puutarhassa ja valokuvaa. Aiheet eivät alati muuttuvassa järvimaisemassa lopu.

 

Kaikille avoin asukastilaisuus Joutsenon koulukeskuksessa ti 11.3. kello 18-20. Kahvitarjoilu kello 17.30 alkaen.

Seija Hackman