Herkkupaloja tarjolla harvakseltaan

Lappeenranta | Jokerien pudottaminen keväällä 1999 oli SaiPan tähtihetki liigan pudotuspeleissä.

Kirjoittaja:
Jääkiekkokauden päättyminen hyvissä ajoin ennen liigan mitalipelejä on ollut SaiPan jääkiekkokeväässä enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Nyt puhaltavat uudet tuulet, SaiPa taistelee pudotuspelissä jo toisena keväänä peräkkäin.

SaiPan ainut mitali on jääkiekon SM-sarjasta on pronssi vuonna 1966. SM-liigan vuosina SaiPa on päässyt mitalitaisteluun asti vain kerran, keväällä 1999.

Silloin HPK vei pronssit SaiPan nenän edestä. Joukkueen kapteeni Ari Santanen tuskaili pelin jälkeen tehojen puutetta.

— Onneakaan ei ollut ja lisäksi Pasi Nurminen pelasi Kerhon maalilla loistavasti, Santanen kehaisi tulevaa maajoukkuemaalivahtia ja NHL-torjujaa.

SaiPa toki hävisi selvästi 7—2, mutta Nurminen venyi kiekon tielle 47 kertaa.

Sen verran SaiPa sai maistaa mitalia, että viimeistä kauttaan seuran puheenjohtajana vaikuttanut Reijo Paajanen pääsi puraisemaan HPK:n puheenjohtajan Harri Lintumäen pronssimitalia.

 

Pronssipeliäkin paremmin keväältä 1999 on SaiPan suurten tarinoiden joukkoon jäänyt Jokerien pudottaminen. 

Jokerit joutui antamaan puolivälierissä kotiedun SaiPalle, koska Hjallis Harkimon Areena oli jo vuokrattu hevoskisoihin.

— Kisapuistossa oli vastassa keltainen helvetti, muisteli Jokerien Juha Lind hiljattain ottelusarjaa, jossa SaiPa nöyryytti narripaitoja voitoin 3—0.

Seuraavaa pudotuspelien tähtihetkeä SaiPa joutui odottamaan seitsemän vuotta. HIFK oli jo pudottamassa SaiPaa jatkosta johtaessaan voitoin 3—0, mutta SaiPa kiristi tilanteeksi 3—2.

Kuudes peli Kisapuistossa päättyi HIFK:n voittoon vasta jatkoajalla.

 

Taas kesti seitsemän vuotta, ennen kuin SaiPa pelasi pudotuspeleissä uudelleen keväällä 2013. Vierasvoitto HIFK:sta nosti jo tunnelman kattoon Kisapuistossa, kun jatkopaikka oli katkolla. Antti Bruunin jäähy oli kuitenkin se vedenjakaja, josta ottelusarja kääntyi HIFK:lle.

— Ehkä tämä tästä vielä kirkastuu, pohti SaiPan amerikkalaispakki Brian Salcido, kun SaiPan pelaajat katselivat kallella kypärin rantapallojen pomppimista kentälle. Ensi perjantaina Salcido jatkaa Kisapuistossa pudotuspelejä, mutta nyt JYPin paidassa.

Tänä keväänä helsinkiläisjoukkueet HIFK ja Jokerit joutuivat jo keräämään rantapalloja kentältä, ennen kuin SaiPa on ehtinyt edes aloittamaan pudotuspelejä.

4

SaiPa on selvinnyt neljä kertaa liigan pudotuspeleihin sen jälkeen, kun joukkue palasi SM-liigaan vuonna 1996.

Jarmo Hämäläinen