Kanalan romahduksen korvauksista iso riita

Lappeenranta | Kanalan katto romahti kolme vuotta sitten. Kanala vaatii rakennesuunnittelun tehneeltä Proagrialta yli 330 000 euron korvauksia käräjäoikeudessa.

Kirjoittaja:
 

Kuorttisen luomukanalan kattoromahduksen vastuita käsitellään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Kanalayrittäjät vaativat yli 330 000 euron korvauksia Proagria Etelä-Karjala ry:ltä, joka oli suunnitellut kanalan laajennuksen ja peruskorjauksen. Proagria hoiti myös työmaan vastaavan työnjohtajan tehtävät.

Lappeenrannan Partalan kylässä sijaitsevan kanalan katto romahti helmikuussa 2011 lumikuorman alle. Haastehakemuksen mukaan tämä aiheutti 700 tuotantoeläimen kuoleman. Katon sortuminen tuhosi kokonaan kanalan vanhan osan yläpohja- ja ulkoseinärakenteet sekä sisältä kalusteet ja tuotantolaitteet.

Haastehakemuksen mukaan turma aiheutui puutteellisesti ja väärin tehdystä rakennesuunnittelusta sekä työmaan valvonnan laiminlyönnistä. Kanalan laajennus ja peruskorjaus toteutettiin 2001.

Vaatimusten tueksi yrittäjät ovat teettäneet selvityksiä muun muassa VTT:llä.

 

Kanalayrittäjä Juha Kuorttinen ei halua puida asiaa julkisesti. Myös Proagria Etelä-Karjalan selvitysmiesten puheenjohtaja Antti Kaarna on varsin vaitonainen asiasta.

— Oliko se oikein suunniteltu vai ei ja oliko se tehty suunnitelmien mukaan, niin oikeus päättää. Ikävä tapaus kaiken kaikkiaan, Kaarna sanoo.

Kaarna kertoo, että Proagria Etelä-Karjala on tehnyt Kuorttisille asiasta sovintoesityksen. Sitä ei hyväksytty. Kaarnan mukaan erimielisyyttä on sekä vahingon aiheuttajasta että korvausperusteista.

 

Vaaditusta vahingonkorvauksesta noin 210 000 euroa tulee rakennuksen korjauskustannuksista.

Välillisistä vahingoista korvauksia vaaditaan noin 120 000 euroa. Tämä koostuu menetetystä munatuotannosta. Haastehakemuksen mukaan tuotantotilan menetys johti siihen, että kanalassa oli puolentoista vuoden ajan noin 2?000 kanan vajaus.

Vaatimus sisältää myös korkoja, oikeudenkäyntikulut sekä vakuutusten omavastuuosuudet. Osan liiketaloudellisista menetyksistä korvasi vakuutus.

Timo Laitakari