Karjalaiset kesäjuhlat täyttävät kaupungin

Lappeenranta. Kesäjuhlille odotetaan jopa 20 000 kävijää. Kesäkuisessa tapahtumassa on luvassa runsaasti ohjelmaa.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen

Karjalaiset kesäjuhlat tuovat Lappeenrantaan vipinää 13.—15. kesäkuuta. Juhlaviikonlopun tapahtumiin odotetaan jopa 15 000—20 000 kävijää.

Edellisen kerran kesäjuhlat järjestettiin Lappeenrannassa 30 vuotta sitten.

Vuosittainen tapahtuma kokoaa yhteen Karjalan evakkoja, mutta yhä enemmän myös nuorempaa väkeä. Moni on kulkenut juhlissa lapsena vanhempiensa tai isovanhempiensa kanssa, ja haluaa käydä niissä yhä uudestaan.

— Olemme saaneet liittoon enenevissä määrin 40—65-vuotiaita jäseniä, jotka ovat kiinnostuneet sukujuuristaan, kertoo Karjalan Liiton puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström.

 

Tänä vuonna juhliin valmistaudutaan teemalla haastellaan, ja ohjelmassa on paljon sanankäyttöä. Seminaarin aiheena on juhlavuottaan viettävä 110-vuotias Karjala-lehti.

Esiintyjäkaartiin on kutsuttu paikallisia artisteja. Perjantaisissa avajaisissa esiintyvät Pave Maijanen ja taidekoulu Estradi. Korsuorkesteri kokoaa rivinsä lauantaisiin juhlatansseihin. Sunnuntain päiväjuhlassa runoja lausuu lappeenrantalainen kirjailija ja ohjaaja Helena Anttonen.

Yksi juhlien kohokohta on sunnuntainen kulkue, jossa marssii 2 000—3 000 ihmistä karjalaisissa kansallispuvuissaan seurojen lippujen liehuessa.

 

Ainutlaatuisuutta on luvassa muun muassa karjalaisessa messussa, jossa virretkin veisataan omalla murteella.

Mitä ovat juhlat ilman tanssia ja laulua? Niitä on luvassa muun muassa Saimaan aalloilla -yhteislauluillassa, karjalaisten kuorojen kuorokavalkadissa ja nuorten kansantanssikonsertissa.

Lapset ja aikuiset pääsevät mittelöimään taidoistaan piirakanteossa. Urheiluhenkeä tarvitaan kyykkäkisoissa ja Karjalan maratonissa.

Lapsille on omaa ohjelmaa. Kimpisen koulukeskukseen syntyvällä karjalaisella torilla pyörii non-stoppina puuhapajoja.

Teinejäkään ei unohdeta. Heille järjestetään oma bändi-ilta nuorisotalolla. Siellä lavalle astuu joukko eteläkarjalaisia yhtyeitä.

 

Karjalan Liitto järjestää juhlat yhteistyössä Etelä-Karjalan karjalaisseurojen piirin jäsenyhdistysten edustajien, Karjalaisen Nuorisoliiton, Karjala-lehden ja Lappeenrannan kaupungin ja seurakuntien kanssa.

Juhlien keskeisiä tapahtumapaikkoja ovat Kimpisen koulu ja urheilukeskus, Lappeenranta-sali ja urheilutalo. Juhlat näkyvät lisäksi niin satamassa kuin kaupungilla.

 

Karjalaiset kesäjuhlat

13.—15. kesäkuuta Lappeenrannassa

Karjalan Liiton päätapahtuma

Järjestetään 66. kerran

Lappeenrannassa juhlat järjestetty aiemmin 1964 ja 1984

Imatralla juhlittiin vuosina 1977 ja 1997

 

Karjalan liitto

Perustettiin vuonna 1940 yli 400 000 siirtokarjalaisen etujärjestöksi.

Sittemmin karjalaisen kulttuurin kansalaisjärjestö.

Toiminnassa keskeistä on karjalaisen perinteen ja kulttuurin ylläpito sekä perinteen siirtäminen seuraaville sukupolville.

Liitossa ja sen yli 400 jäsenseurassa on noin 35 000 jäsentä.

Kaisa Juntunen