Keitto käy torille ja juhliin

Lappeenranta. Mikko Paavonkallio keittää soppaa Lauritsalan vanhuksille ja muillekin. Muona-Mikon pikkukattilasta tulee 80 annosta.

Kirjoittaja:
Jenni Hirvinen

Lappeenrannan Lauritsalan tori on vaitonainen. Muona-Mikon teltasta leijailee hernerokan tuoksu.

— Lauritsala on hiljentynyt tosi paljon. Mutta niin on kauppatorikin, sanoo yrittäjä Mikko Paavonkallio.

Paavonkallio pisti keittokojunsa pystyyn eilen torstaina puoli kahdeksalta aamulla. Ensimmäiset asiakkaat saapuivat puoli kymmeneltä.

Puoli litraa hernerokkaa maksaa Muona-Mikon kojulla viisi euroa. Savuporo- ja lohikeitosta Paavonkallio pyytää euron enemmän.

— On siinä ja siinä, onko tämä kannattavaa touhua.

Lauritsalan torilla Muona-Mikolla käy päivässä 30—50 asiakasta. Kauppatorilla saattaa kesäpäivänä asioida 60—70 henkeä.

Pienestä kattilasta tulee 80 soppa-annosta.

— Vaalitapahtumissa voi mennä 400—500 annosta.

Savuporokeitto on kojun myyntihitti. Moskovalainen perhe hakee sitä kauppatorilta kerran kuukaudessa.

 

Liikkuvia soppayrittäjiä on Paavonkallion mukaan yksi Luumäellä, Imatralla ja Lappeenrannassa.

Tänään perjantaina Muona-Mikon kylkeen Lauritsalan torille tulee perunakauppias.

— Katsotaan, vilkastuttaako se myyntiä.

Kiertävän soppamyyjän työ on Paavonkallion mukaan yksinäistä.

— Asiakkaat, etenkin vanhukset, ovat tässä parasta. Heiltä kuulee hyviä juttuja.

 

Ennen yhtätoista keittokojulle tulee vakioasiakas Veikko Mäkiä.

— Isossa astiassa tehdyn hernekeiton maku on ihan omansa, lauritsalalainen Mäkiä sanoo.

Paavonkallion mielestä Lauritsala on hyvä kauppapaikka. Alueella asuu paljon yksinäisiä, iäkkäitä ihmisiä.

— Eräskin mummo soitteli jo aamusta, että mihis aikaan sie olet soppaa myymässä.

Kauppatorin asiakaskunta on kirjavaa.

— Kauppatorin menoa hiljentää se, että kauppahallin kohtalo on auki ja Rakuuna-rakennuskin puretaan.

Imatraa kauemmas Paavonkallio ei ole kojuaan vienyt. Tykötarpeet kulkevat peräkärryn kyydissä.

 

Vuonna 1976 ravintolakokiksi valmistunut Paavonkallio aloitti soppamyyjänä vuonna 2011. Lisäksi hän valmistaa à la carte-ruokaa häissä ja syntymäpäivillä.

— Isoissa juhlissa keitto on pelkkä alkuruoka.

Muona-Mikolle vuoden kiireisintä aikaa on kesä. Sesonki alkaa ylioppilasjuhlista, joihin varataan isommat kattilat.

Vappuna koju jää kauppatorille, josta soppaa saa kesän ajan keskiviikosta lauantaihin. Lauritsalassa pata porisee torstaista lauantaihin.

Vaalitapahtumissa voi mennä 400—500 annosta.

 

Mikko Paavonkallio

Soppatykki satasella lainaan

Soppatykin voi vuokrata netistä.

200-litraisen soppatykin saa vuorokaudeksi lainaan 85—100 eurolla.

Juhlapyhinä, kuten jouluna tai juhannuksena, tykin vuokrahinta on 150 euroa.

Soppatykit haetaan Lappeenrannan Muukosta tai tilataan kotiinkuljetuksella.

Lähde: Soppatykki.net

Jenni Hirvinen