Lappeenrannan Energia jatkaa säästöliekillä

TIMO LAITAKARI Lappeenrannan Energian tulos viime vuonna oli edellisvuoden tasolla talousvaikeuksista huolimatta. Kesken vuotta käynnistetty kova talouskuuri ehti parantaa tuloslukuja. Yhtiö kertoi maanantaina viime vuoden liikevaihdoksi 121 miljoonaa ja liikevoitoksi 12,4 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Lappeenrannan Energia on Lappeenrannan kaupungin kokonaan omistama energia- ja vesiyhtiö.

Alkuvuonna 2013 yhtiö joutui kassakriisiin, kun laskutus viivästyi ja kova investointitahti kulutti rahoja. Tämä vuosi jatkuu yhtiössä vaikeana, ja Lappeenrannan Energia joutui nostamaan sekä veden että energian hintoja joulukuussa.

Yhtiö investointeja on pitänyt edelleen karsia. Säästöjä on haettu ulkoisten palveluiden ostojen vähentämisellä. Henkilöstösäästöjä haetaan lomautuksin ja lomakausien sijaistuksista. Kesätyöntekijöitä yhtiö ei palkkaa lainkaan.

 

Emoyhtiön eli Lappeenrannan Energia Oy:n tulos oli tilinpäätösjärjestelyjen jälkeen 4,3 miljoonaa euroa voitollinen.

Vuosi 2013 oli lämmin, mikä näkyi kaukolämmön hankinnan seitsemän prosentin laskuna. Viime vuonna konsernin investoinnit olivat 26,7 miljoonaa euroa eli 13 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Konsernin verkkoyhtiön eli Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n liikevaihto oli 47,9 miljoonaan euroa ja liikevoitto jäi 6,8 miljoonaan euroon. Yhtiö tavoitteli useita miljoonia euroja suurempaa liikevoittoa. Vesiliiketoiminta oli yhä tappiollista hinnankorotuksista huolimatta.

Timo Laitakari