Lemillä raju rakentamisvuosi

Lemi. Vanhan pappilan remontoiminen on pääsemässä vauhtiin, Kuukanniemen koulua korjataan kesällä ja syyskesällä kaivellaan jo palvelutalon monttua.

Kirjoittaja:
MATTI RIIHELÄ

LEMILLÄ on tuskin koettu yhtä vilkasta julkisten tilojen korjaus- ja rakentamisbuumia kuin tänä vuonna. Edessä on kolme kovaa hanketta: kunnanvirasto kakkosenakin tunnetun vanhan pappilan sekä Kuukanniemen koulun remontit, uudisrakentamisen puolella odottaa vuoroaan palvelutalo Palolan alueelle.

Jos asiat sujuvat suunnitellussa aikataulussa kaikki käynnistyvät noin puolen vuoden sisällä. Osittain urakoiden toteuttaminen menee tottakai päällekkäin.

Ensimmäisenä on liikkeelle pääsemässä vanhan pappilan korjausurakka.

Kiinteistöjen sisäilmaongelmat ovat sysänneet liikkeelle sekä vanhan pappilan että Kuukanniemen koulun korjausrakentamisen.

 

VANHAAN PAPPILAAN remonttireiskat ilmestyvät todennäköisesti alkaneella viikolla. Aidat työmaan ympärille pystytettiin joitakin päiviä sitten.

Rakennus on noin 90 vuoden ikäinen, tietää kunnaninsinööri ja kunnan teknisen osaston päällikkö Markku Immonen. Kahdessa kerroksessa pohjapinta-alaa on yli 420 neliötä.

Juuri sisäilmaongelmien vuoksi rakennus on ollut vuosia tyhjillään. Talon sisustaa purettiin jo viime vuoden puolella, ja sisätiloihin kohdistuvat tässä urakassa myös suurimmat rakennustyöt.

-Ulkopuolella ei tarvitse tehdä juuri mitään muuta kuin kunnostaa parvekkeet talon molemmin puolin, kertoo Markku Immonen.

 

RAKENNUKSEEN tullee ainakin näyttelytiloja, mahdollisesti pieni kahvila sekä ateljee taiteen tekemistä varten.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on myöntänyt kustannusarvioltaan noin 700 000 euron hankkeeseen 70 prosentin avustuksen.

-Muuten hanketta ei olisi pystytty toteuttamaankaan. Avustusehtojen mukaan tilat on korjattava yleishyödylliseen käyttöön. Tarkoitus ei ole, eivätkä ELY:n ehdotkaan salli, että rakennuksella ryhdyttäisiin tekemään bisnestä. Kunhan vain kunta saisi kulunsa pois, tuumaa Immonen myöhemmästä rahoituksesta.

Hänen mielestään vanha pappila on ilman muuta korjaamisen arvoinen rakennus.

-Siitä tulee komia ja hieno, kun se laitetaan kuntoon.

Urakoitsija on lupaillut töiden valmistuvan noin puolessa vuodessa. Urakkasopimuksessa on aikaa tämän vuoden loppuun saakka.

 

KUUKANNIEMEN koulun remontti käy kalliiksi. Kustannusarvio lähentelee 900 000 euroa. Kunta on hakenut töille avustusta, mutta vielä ei ole tiedossa, saako se valtion rahaa, ja mahdollisesti kuinka paljon.

Työt on tarkoitus aloittaa koulun sisätiloissa heti lukuvuoden päätyttyä. Sisäpuolisten töiden pitäisi valmistua heinäkuun loppuun mennessä, jolloin jäisi riittävästi aikaa homesiivoukselle ynnä muulle puunaamiselle.

-Siinä on kyllä puristamista, arvioi kunnaninsinööri aikataulussa pysymistä.

Koulun ulkopuolisia töitä voidaan jatkaa aidattavalla alueella koulutyön alettua taas elokuussa.

Lemin vanha pappila

Rakennettiin joskus 1920-luvulla. Tarkka vuosiluku ei ole tiedossa, koska alkuperäisiä piirustuksia ei ole säilynyt.

Rakennus korvasi aikanaan sisällissodan aikana räjäytetyn entisen pappilan.

Kunnanvirastoista siellä toimivat takavuosina sosiaalitoimisto ja kunnan tekninen osasto. Myös kunnanhallituksen kokoushuone oli rakennuksessa.

Kunta tyhjensi rakennuksen, ”kunnanvirasto kakkosen” sisäilmaongelmien vuoksi jo vuosia sitten.

Matti Riihelä