Pietarin-toiminnot säästöliekille

Pietari.  Lappeenrannan kolmen työntekijän työt Pietarissa loppuvat. Tulevaisuudessa palvelut ehkä ostetaan Suomalais-venäläiseltä kauppakamarilta.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara

Lappeenranta ajaa alas Pietarin-edustustonsa. Finnish-Russian Innovation Centre -nimeä kantavassa edustustossa on viime ajat ollut kolme venäläistä työntekijää, joiden työsuhteet päättyvät virallisesti viimeistään kesäkuussa.

Kaupunki päättää lopullisesti Pietarin-toimintojen uusista järjestelyistä huhtikuun puoliväliin mennessä, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski.

 

Edustuston pitkäaikainen johtaja Igor Kuprienko ilmoittaa jo nyt Linkedin-palvelussa olevansa pietarilaisen Pharmbiotech-yhtiön suomalaisen tytäryhtiön toimitusjohtaja.

— Meillä on hänen kanssaan määräaikainen yhteen hankkeeseen liittyvä konsulttisopimus, mutta hän ei ole enää meidän palkkalistoillamme, sanoo Korkiakoski.

Edustustoa työllistänyt EU-hanke Innobus loppuu kesällä, jolloin viimeistään kahden muunkin työntekijän työsuhteet loppuvat. Igor Kuprienko kertoo, että  molemmat ovat lähdössä uusien ruotsalaisten työnantajien palvelukseen Moskovaan jo huhtikuussa.

 

Korkiakosken mukaan yksi mahdollisuus Pietarin-edustuston tehtävien hoitamiseksi tulevaisuudessa on ostaa Venäjä-palveluja Suomalais-venäläiseltä kauppakamarilta. Neuvotteluja kauppakamarin kanssa käydään parhaillaan.

— Joudumme tehostamaan toimintoja Suomen päässä monin tavoin, eikä Venäjä voi olla siitä irrallaan. Esimerkiksi hyvällä yhteistyöllä kauppakamarin kanssa on mahdollisuus hoitaa asiat ihan yhtä laadukkaasti ja keskittyä siihen, että saataisiin Lappeenrantaan yrityksiä ja työpaikkoja.

Alasajon myötä kaupunki irtisanoo nykyiset toimitilansa Pietarin ydinkeskustassa Suomi-talossa. Lisäksi kaupunki ajaa alas 2010 perustetun pietarilaisen OOO Finrusinno -tytäryhtiön, jolla ei ole ollut liiketoimintaa.

 

Kaupunki on myös irtisanoutunut European—Russian Innopartnership-yhteisöstä eli ERIPistä.

— Yhteistyö ERIPin kanssa on irtisanottu meidän puoleltamme alkuvuodesta, sanoo Korkiakoski.

ERIP:n hallituksessa lappeenrantalaisten seurassa istui Venäjän tiedustelupalvelun kanssa yhteistyötä tehnyt ansioitunut pietarilaiseversti, joka johti valtiollista Pietarin informaatio- ja analyysikeskus IAC:tä. Keskuksen päätehtäviä on tiedonhankinta Venäjän valtionhallinnon käyttöön.

Kun tiedustelutausta paljastui lappeenrantalaisille 2012, alkoivat neuvottelut ERIPistä irtautumisesta. 2008 perustetun ERIPin tarkoitus jäi epäselväksi, koska sen toiminta oli pitkälti päällekkäistä itse edustuston toiminnan kanssa.

 

Vaivihkaa kasvanut Pietarin-edustusto työllisti enimmillään yhdeksän venäläistä. Vielä 2011 Kuprienko kertoi, että työntekijämäärän oli tarkoitus nousta 12:een.

Outi Salovaara