Poliisikin selvittää Outotecin vuotoa

Lappeenranta. Pallonlahteen valui viemäröintivirheen takia metallipitoista jätevettä 1970-luvulta alkaen. Poliisi selvittää, onko syytä epäillä rikosta.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen

Poliisi on tullut mukaan Lappeenrannan Pallonlahden jätevesivuodon selvittelyyn. Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen talousrikosyksikkö selvittää, onko tapauksessa syytä epäillä rikosta.

Poliisin mukaan varsinainen esitutkinta aloitetaan vasta, jos rikosepäilyn kynnys ylittyy.

Jätevesivuoto havaittiin Outotec Oy:n Lappeenrannan tehtaalla joulukuussa taukotuvan remontin yhteydessä ja tukittiin 20. joulukuuta. Yhtiön ilmoituksen mukaan vuodon syynä oli väärinkytkentä kokoomakaivosta sadevesiviemäriin.

 

Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta vahvistaa, että vuoto alkoi jo 1970-luvulla, jolloin väärinkytkentä tehtiin.

-Jätevesien vaikutus ei ole näkynyt vesinäytteissä, joita Pallonlahdelta on satunnaisesti otettu.

Tehtaan jätevesien takia Pallonlahdella ei Räsäsen mukaan ole ollut vesistötarkkailua, koska kaikkien jätevesien piti mennä viemäriin.

Nyt todettiin, että Outotecin konepajan, testauslaitoksen sekä sosiaalitilojen jätevedet päätyivätkin Saimaaseen.

 

Outotec tuli Pallonlahdelle vuonna 2010, jolloin se osti paikalla vuodesta 1977 toimineen Laroxin. Sitä ennen paikalla oli toisen yhtiön konepajatoimintaa.

Räsänen ei ota kantaa vuodon vastuukysymyksiin.

-Niitä kommentoi poliisi kun on mahdollisuus rikosasiaan.

Ympäristötoimi kuitenkin edellyttää, että Outotec selvittää vuodon haitta-alueen laajuuden ja arvioi sen aiheuttamat riskit.

-Vaikuttaa siltä, ettei vuoto kauhean suuri ole ollut, mutta pidän vakavana, että raskasmetallipitoisia vesiä johdetaan vesistöön, Räsänen sanoo.

 

Yhtiö on jo teettänyt ympäristötoimen ohjeistuksen mukaisesti Pallonlahdella vesistö- ja sedimenttitutkimuksia. Tammikuussa otettiin vesinäytteet 10, 60 ja 110 metrin etäisyydeltä rannasta Pikisaaren siltaa kohti.

Helmikuun lopussa valmistuneiden tulosten mukaan useimpien metallien pitoisuudet ylittivät sedimenttinäytteissä ympäristölle haitallisen pitoisuuden rajan. Ravinnepitoisuudet olivat sedimenteissä tavanomaiset.

Vedessä metalli- ja ravinnepitoisuudet samoin kuin ulostepitoisten bakteerien määrät olivat pieniä.

Ympäristötoimen mukaan Pallonlahden veden virkistyskäyttöä tai alueen kalastusta ei ole tarpeen rajoittaa, koska metallijäämät ovat sitoutuneena pohjan sedimenttiin.

Leena Sallinen