SaiPa kääntää junaa nousuun vuoristoradalla

Lappeenranta. Rantapallot lentävät tänä iltana Kisapuiston jäälle SaiPan tai JYPin fanipäädystä. Itseluottamus, maalivahtipeli ja erikoistilanteet ratkaisevat.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen

Kisapuistossa on tänä iltana luvassa kevään kiekkohuumaa parhaasta päästä, jos SaiPa saa kolmen tappion jälkeen vuoristoradalla junansa nousukiitoon. Kolmessa ensimmäisessä pelissähän SaiPa oli tukevasti kuskin paikalla.

Kotiyleisön tukea ei keltamustilta ainakaan puutu. Kisapuiston halli myytiin hujauksessa taas loppuun, kun seitsemännen puolivälierän lipunmyynti avautui sunnuntaina puoleltapäivin.

Joillekin onnekkaille oli vielä pari tuntia lipunmyynnin alkamisen jälkeenkin tarjolla yksittäisiä lunastamattomia lippuja jäähallin lippupisteessä.  

 

Etelä-Saimaan lukijoille SaiPan pudotuspelien onnistumisia ja epäonnistumisia analysoinut jääkiekkovalmentaja Pasi Kupiainen nostaa itseluottamuksen maanantain game sevenin tärkeimmäksi asiaksi.

Kolmen peräkkäisen tappion jälkeen SaiPan on Kupiaisen mielestä palattava niihin asioihin, jotka joukkue parhaiten osaa. Vain näin SaiPa kampeaa henkisen yliotteen JYPiltä takaisin itselleen.

— Pitää keskittyä vain niihin asioihin mihin itse voi vaikuttaa. Pitää uskoa ja uskaltaa toteuttaa omaa pelitapaa, koska se on toiminut jo tähänkin asti.

 

Kolmen ensimmäisen voitollisen pelin jakson aikana SaiPan kentälliset pysyivät melko tarkasti koossa, mutta sen jälkeen joukkueen valmennuskaksikko Pekka Tirkkonen—Ari Santanen on pyörittänyt laajempaa rotaatiota.

Vaihtuvuuteen ovat osaltaan vaikuttaneet myös loukkaantumiset ja maanantaina jo pelikelpoiseksi tulevan keskushyökkääjä Markku Flinckin pelikielto. Ville Kohon loukkaantuminen lauantain pelissä voi tuoda isoja muutoksia myös maanantain kokoonpanoon.

Pasi Kupiainen ihmettelee SaiPan valmentajien ratkaisua hajottaa Patrick Davisin johtama tehokkaasti pelannut ulkomaalaisviisikko.

Ratkaisevassa seitsemännessä kamppailussa valmentajien pitää Kupiaisen mielestä olla valmiita rohkeisiin ratkaisuihin.

— Nyt ei tarvitse säästellä ketään. Ne pelaavat ketkä uskovat ja uskaltavat. Kuumat jäälle!

 

Maalivahtipeli nousee myös arvoon arvaamattomaan, kun ratkaisevaa voittoa väännetään Kisapuistossa. SaiPan ykkösmaalivahti Jussi Markkanen oli lauantaina Jyväskylässä luukkuvahtina. JYPin ykköstorjuja Tuomas Tarkin nimi poistui viime hetkellä kokoonpanosta, eikä miestä näkynyt edes vaihtoaitiossa.

Kummankin joukkueen valmentaja vastasi median maalivahtikyselyihin pelin jälkeen tyyliin ”hyvää päivää kirvesvartta”.

—Hyvä maalivahtipeli on näissä peleissä avainasia joukkueen itseluottamuksen kannalta, se luo rauhan puolustuspelille, Pasi Kupiainen muistuttaa.

 

Kolmessa ensimmäisessä puolivälierässä tuhoisan tehokkaasti pyörinyt SaiPan ylivoimapeli on viime peleissä piiputtanut.

— Pitää löytää oikeat koostumukset. Ylivoima ja alivoima ovat luottamustehtäviä, jotka pitää ansaita. Jyväskylässä SaiPan ylivoimaa pelasivat melkein kaikki, Kupiainen sanoo.

Jarmo Hämäläinen